Lund Elmer Sandager bistår ved registrering af foreningen 'H.C. Andersen Litteraturkomite'

Lund Elmer Sandager har bistået personkredsen bag H.C. Andersen Litteraturkomite med oprettelse og registrering af en non-profit, frivillig dansk forening, der i mere formaliseret juridisk form skal være med til at videreføre stifternes arbejde for at ære og udbrede H.C. Andersens indflydelse på verdenslitteraturen.
Nyhed

Den nystiftede forening har siden den portugisiske forfatter Paulo Coelho i 2007 modtog den første HCA litteraturpris ca. hvert andet år uddelt The Hans Christian Andersen Litterature Award til en international betydningsfuld forfatter, hvis forfatterskab nærer slægtskab med H.C. Andersen. 

Foruden æren består prisen af en check på kr. 500.000 samt en bronzeskulptur. Tidligere modtagere af prisen omfatter J.K. Rowling, Isabel Allende og Salman Rushdie. Modtageren af The Hans Christian Andersen Litterature Award 2016 er Haruki Murakami, der modtager prisen ved en ceremoni i Odense i 2017.

Foreningens registrering hos Erhvervsstyrelsen bidrager til, at foreningen har en fast juridisk form og dermed er en selvstændig juridisk person.

Dette er en juridisk konstruktion, der sikrer, at bl.a. hæftelsen for foreningens deltagere også over for omverdenen kan være mere formelt begrænset. 

Ved foreningens registrering hos Erhvervsstyrelsen modtager foreningen et CVR-nr. Foreningen vil således overfor tredjemand kunne agere som tydelig selvstændig juridisk enhed under henvisning til eget CVR-nr. og egne vedtægter, der udgør det nærmere grundlag for foreningens styring og ansvar – eller selve foreningens grundlov.

Det er ofte tillige et krav, at en frivillig forening besidder et CVR-nr., hvis foreningen skal søge om offentlige tilskud eller indgå i samarbejder med offentlige myndigheder eller andre private organisationer. 

Lund Elmer Sandager rådgiver om selskabs- og foreningsretlige forhold. Advokat og juniorpartner Michael Møller Nielsen og advokat Sebastian Rungby rådgav i den konkrete sag og hjalp med foreningens vedtægter og stiftelse.

Har du spørgsmål til fordelene ved en frivillig registreret forening, eller vil du drøfte overvejelser om oprettelse af en sådan, kan du rette henvendelse til Michael eller Sebastian på mmn@lundelmersandager.dk, mobil +45 40 51 49 49 eller sru@lundelmersandager.dk, mobil +45 23 74 23 06