Arbejdspapir om god praksis for dataetik ved brug af AI i den finansielle sektor

I løbet af sommermånederne har Finanstilsynet sendt et udkast til et papir om god praksis for dataetik ved brug af AI i den finansielle sektor i høring (”god praksis-papiret”). Vi vil i denne opdatering se nærmere på god praksis-papirets baggrund, formål, foreløbige indhold og vedtagelsesprocessen.
Nyhed
Bank og Finans

Baggrund

God praksis-papiret skal ses i lyset af Finanstilsynets langsigtede strategi (den såkaldte ”Strategi 2025”), hvor Finanstilsynet med udgangspunkt i fire strategiindikatorer har udarbejdet en arbejdsplan, hvis formål helt overordnet er at sikre, at virksomheder og borgere har tillid til det finansielle system.

Som led heri er målet, at forbrugere også skal have tillid til den finansielle sektor, når det kommer til den finansielle sektors databehandling, hvilket dermed også gælder i forbindelse med den finansielle sektors brug af nye teknologier som AI.

På den baggrund ønsker Finanstilsynet med god praksis-papiret at give alle virksomheder i den finansielle sektor værktøjer og inspiration til overvejelser, som de kan gøre sig, når eller hvis de ønsker at arbejde med dataetik.

God praksis-papiret for dataetik ved brug af AI i den finansielle sektor tager i et vist omfang afsæt i Finanstilsynets arbejdspapir fra juli 2019 om god praksis for databehandling ved brug af superviseret machine learning.

Hvordan ser lovgivningen ud i dag?

I gældende lovgivning er der ingen detaljerede krav om, at virksomheder i den finansielle sektor skal arbejde med dataetik.

I den danske regnskabslovgivning findes der imidlertid et krav om, at en række virksomheder, herunder i den finansielle sektor, skal redegøre for deres politik for dataetik i ledelsesberetningen. Hvis de ikke har en politik for dataetik, skal de redegøre for årsagen hertil (det såkaldte ”comply or explain”-princip). Der er dog ikke tale om en decideret direkte forpligtelse for virksomhederne til at arbejde med dataetik.

Hvordan vil god praksis-papiret ændre retsstillingen?

Finanstilsynet oplyser i deres høringsoplæg, at der heller ikke med god praksis-papiret er nogen hensigt om at indføre en sådan direkte forpligtelse.

God praksis-papiret vil imidlertid virke som et tænkt materiale, der skal udstyre etikansvarlige medarbejdere i den finansielle sektor med tankegods til fastlæggelsen af en politik for dataetik. Helt konkret vil papiret indeholde eksempler på dilemmaer, der illustrerer de overvejelser, virksomheder i den finansielle sektor, kan gøre sig. Herudover indeholder papiret syv konkrete værktøjer, virksomhederne kan anvende, hvis de vil arbejde med dataetik.

Vedtagelsesprocessen

Det nuværende udkast til god praksis-papiret tager, som nævnt, afsæt i et tidligere arbejdspapir, og er derudover udarbejdet på baggrund af Finanstilsynets dialog med forskellige virksomheder og interesseorganisationer, der har valgt at forholde sig til spørgsmålet om dataetik.

Udkastet har over sommeren været sendt i høring hos en række udpegede organisationer og myndigheder, som fremgår af Finanstilsynets høringsliste, herunder FinansDanmark, FSR – Danske Revisorer og Dansk Investor Relations Forening. Høringen blev afsluttet den 27. juni 2023.

Af FinansDanmarks høringssvar fremgår det, at FinansDanmark har foreslået Finanstilsynet at afvente den endelige tekst til EU’s AI-forordning samt det frivillige EU-USA baseret adfærdskodeks for derefter at vurdere, om der er behov for en særskilt dansk vejledning, der supplerer god praksis-papiret for superviseret machine learning. Det er uvist, hvordan Finanstilsynet forholder sig til dette forslag fra FinansDanmark.

Finanstilsynet har i høringsoplægget ikke angivet, hvornår de forventer, at det endelige god praksispapir bliver vedtaget. Finanstilsynet vil formentlig samle op på de indskud, de har fået ved høringsrunden, og derefter udarbejde et forslag til den endelige ordlyd af god praksis-papiret.

Lund Elmer Sandagers kommentar

Finanstilsynets initiativ med at fremme dataetik i finansielle virksomheder er yderst relevant i en tid med stigende AI-anvendelse. God praksis-papiret kan fremme bevidsthed om dataetik, hjælpe med at håndtere etiske dilemmaer og tilbyde ideer til praktiske værktøjer til datahåndtering. Dette kan styrke omdømme og opbygge tillid, både eksternt og internt blandt medarbejderne. Samlet set udgør dette et væsentligt skridt mod ansvarlig og bæredygtig brug af data.

Hvis du har spørgsmål til udkastet eller andre spørgsmål til reglerne for finansielle virksomheder, så kontakt partner Kim Høibye, advokat Jakub Zakrzewski eller advokatfuldmægtig Honas Kader.