Fast Ejendom Danmark er helt tæt på deres kunder

Fast Ejendom Danmarks succes skyldes en god blanding af mod, held og hårdt arbejde. I al fald hvis du spørger direktøren i den børsnoterede virksomhed, som selv har hovedkontor i en af deres populære udviklingsejendomme i Brøndby.
Nyhed

Ind§igt har besøgt Torben Schultz, der er direktør i det børsnoterede ejendomsselskab Fast Ejendom Danmark. Virksomheden ejer i alt 31 erhvervsejendomme i udkanten af de største danske byer og har selv hovedkontor i én af deres ejendomme i Brøndby. Her bor de side om side med deres kunder i faciliteter på mere end 22.000 kvadratmeter, som de har haft stor succes med at udvikle og modernisere.

Både investering og udvikling

“Vi har tidligere fokuseret på investeringsejendomme med et eksisterende cash-flow, som vi udlejer primært til kontor og lager. Men for ca. tre år siden udvidede vi investeringsstrategien til også at omfatte mere udviklingstunge ejendomme, der giver os mulighed for at komme tidligere ind i værdikæden. På den måde opnår vi en god balance, hvor vi både har investeringsejendomme til udlejning, hvor vi kan arbejde med lejeroptimering og dermed med afkastet, men også udviklingscases. Og her er Brøndby-ejendommen det bedste eksempel,” fortæller Torben Schultz.

Efterspørgsel på kontorhotelfaciliteter

Fast Ejendom Danmark flyttede ind i kontorerne i Brøndby sammen med de første “nye” lejere for godt tre år siden, hvor de stadig bor side om side med deres kunder. Dengang fremstod langt de fleste af lokalerne utidssvarende i blå, grønne og gule 80’er-farver. Siden har de mange kvadratmeter været gennem en omfattende opdatering, så de både funktionelt og visuelt imødekommer de nye tendenser inden for erhvervsudlejning: “I dag oplever vi, at mange små og mellemstore virksomheder ønsker at have adgang til de faciliteter, som de kan få på et kontorhotel: Kantine, fitness og leje af mødelokaler mv. Så det går rigtig godt med at leje kontorerne ud,” siger Torben Schultz.

Atmosfæren er afgørende

Når du træder ind i domicilet i Brøndby, bliver du mødt af en venlig medarbejder i husets Hospitality Service Center. Det er ifølge Torben Schultz en afgørende faktor for, at lejerne føler sig godt tilpas: “Du kan bygge nok så mange lækre faciliteter og hybride arbejdsstationer. Men du skal først og fremmest sørge for, at der er en god stemning og en behagelig atmosfære, som kun mennesker kan skabe. Vores medarbejdere er derfor en stor del af konceptet, og vi gør meget ud af at sikre, at vi ansætter de rigtige personer."

Corona boostede forretningen

Inden corona-epidemien ramte Danmark, stod flere af Fast Ejendom Danmarks lager- og logistiklokaler tomme, og lejeniveauerne var lave. Men det ændrede sig hurtigt, da vi alle skulle blive hjemme og måtte gå fra de fysiske butikker over til internethandlen. Her blev lager- og logistiklokaler tæt på motorvejene og de store byer hurtigt populære.

Og efterspørgslen er fortsat lige siden: ”Det ser ikke ud til at være en boble,” fortæller Torben Schultz, der i dag har stort set alle virksomhedens lager- og logistikejendomme udlejet. “Lejeniveauerne på lagerfaciliteter steg nogle steder til det dobbelte under corona, og det ser ikke umiddelbart ud til at falde igen. Lige nu spirer den samme trend inden for dagligvarebranchen, så vi forventer, at den store interesse fortsætter.”

Fremtiden tegner lys

Når snakken falder på fremtiden for den børsnoterede virksomhed, er Torben Schultz optimistisk: “Jeg ser ikke umiddelbart nogen sorte skyer for vores udlejningssegment. Branchen er generelt presset i øjeblikket, men det gælder ikke på samme måde lejemarkedet. Samtidig bliver vi heller ikke ramt af regeringens huslejelofter, da vi ikke har boligudlejning,” fortæller Torben, der har planer om at gentage succescasen i Brøndby, når de rigtige lokaler er fundet.

Fast Ejendom Danmark & Lund Elmer Sandager

Fast Ejendom Danmarks kontakt i Lund Elmer Sandager er partner Mathias Toxværd, der hjælper virksomheden med alle aspekter af juraen inden for fast ejendom: “Da jeg startede i virksomheden, brugte vi 4-5 forskellige advokatfirmaer. Det var helt tosset. Nu bruger vi udelukkende Lund Elmer Sandager,” fortæller Torben.

“Mathias er virkelig dygtig og tænker altid på, hvad der er kommercielt optimalt for os – og ikke altid for ham selv. Og så har han en hukommelse som en elefant. Han kan huske detaljer fra forhandlinger for flere år siden, hvor jeg må tilbage at kigge i mine noter, selvom det er min biks,” smiler Torben Schultz og slutter: ”Det er vigtigt for mig at have en advokat, der ikke taler mig efter munden. Mathias taler altid lige ud af posen og siger sin ærlige mening. Det sætter vi stor pris på.”

Denne artikel blev bragt i Ind§igt nr. 27 i december 2022.