Ny særlov for ukrainske flygtninge i Danmark

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget vedtaget en særlov for krigsflygtninge fra Ukraine. Særloven udgør en undtagelse til udlændingelovens regler og har til formål at sikre midlertidigt opholds- og arbejdstilladelse i Danmark for personer, der er fordrevne grundet krigen i Ukraine.
Nyhed
Ansættelsesret

Særloven omfatter som udgangspunkt følgende personer:

  • Ukrainske statsborgere, der den 24. februar 2022 eller senere havde bopæl i og er udrejst fra Ukraine
  • Personer, der den 24. februar 2022 havde status som flygtning i Ukraine og herefter er udrejst af Ukraine
  • Ukrainske statsborgere eller personer, der havde status som flygtning i Ukraine og opholdt sig eller havde opholdstilladelse i Danmark den 24. februar 2022

Det er et krav, at de ovennævnte personer opholder sig i Danmark, når de søger om opholdstilladelse.

I anden række giver særloven også mulighed opholdstilladelse til de ovennævnte personers samlevende ægtefæller, faste samlevere, ugifte børn under 18 år samt andre samlevende personer med en nær familiemæssig tilknytning.

Kravet om en fælles bopæl skal være opfyldt den 24. februar 2022 eller et senere tidspunkt, og for andre personer med nær familiemæssig tilknytning er det herudover et krav, at den nærtstående skal have været under forsørgelse fra den person, der i første række har fået midlertidig opholdstilladelse.

Endelig er der en særlig undtagelse for personer, der falder uden for de ovennævnte kategorigrupper, men som den 24. februar 2022 eller senere var samlevende med en person, der har opnået opholdstilladelse efter særloven, og som på udrejsetidspunktet havde etableret et særligt beskyttelsesværdigt familieliv med denne.

Ansøgning om opholdstilladelse for disse persongrupper kan også indgives, mens ansøgeren befinder sig uden for Danmarks grænser.

Alle personer, der opnår midlertidig opholdstilladelse efter særloven er fritaget for udlændingelovens generelle krav om arbejdstilladelse.

De midlertidige opholdstilladelser efter særloven er foreløbigt gældende frem til den 17. marts 2024.

Du kan læse lovteksten for særloven her

Hvis du har brug for rådgivning om processen til at søge om opholdstilladelse i Danmark eller har spørgsmål til den nye særlov og dens betydning for dig, er du altid velkommen til at kontakte partner, advokat Michael Møller Nielsen; advokat Julie Flindt Rasmussen; advokat David Bar-Shalom; advokatfuldmægtig Anna Lindencrone Lundin eller advokatfuldmægtig Mina Faiz.