Hvad gør du, hvis dit selskab er sendt til tvangsopløsning ?

Hvis dit selskab er sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen kan du stadig nå at redde det! Hvis vi skal hjælpe dig med at få selskabet genoptaget så tag kontakt til advokat Lærke Bruun Hansen.

Nyhed
Rekonstruktion

Et selskab kan blive tvangsopløst, hvis: 

  • selskabet ikke er blevet omdannet fra et IVS til ApS
  • selskabet ikke har indsendt årsrapport i tide
  • selskabet mangler en revisor, med mindre selskabet lovligt har fravalgt revision   af årsrapporten
  • selskabet ikke har en lovlig ledelse
  • det ikke er muligt at komme i kontakt med ledelsen på den registrerede adresse for virksomheden
  • selskabet ikke har reageret på tabt udestående kapital
  • selskabet ikke har registreret legale eller reelle ejere

Alle IVS’er er ved at blive sendt til tvangsopløsning, hvis de ikke er blevet omdannet til et ApS senest den 15. oktober 2021. 

Inden Erhvervsstyrelsen træffer beslutning om at sende et selskab til tvangsopløsning, bliver selskabet varslet med et brev i e-boks. Hvis forholdet der begrunder tvangsopløsningen ikke bliver berigtiget inden for den frist, Erhvervsstyrelsen har givet i brevet, vil selskabet blive sendt til tvangsopløsning. 

Hvis/når forholdet ikke er blevet berigtiget bliver selskabet sendt til tvangsopløsning og Erhvervsstyrelsen sender sagen til den skifteret, hvor selskabet hører hjemme. Skifteretten udpeger herefter en likvidator, der skal medvirke ved tvangsopløsningen. 

Når selskabet er begæret tvangsopløst, vil det fremgå af CVR, hvor der efter selskabets navn vil blive registret ”under tvangsopløsning”. 

Hvordan kan du redde dit selskab, så det ikke bliver tvangsopløst: 

Når selskabet er begæret tvangsopløst, vil det enten skulle genoptages, fusioneres, likvideres solvent eller erklæres konkurs. 

Genoptagelse: 
Det er en forudsætning for, at et selskab kan genoptages, at selskabet har en positiv egenkapital og at der ikke er ydet ulovlige lån til selskabets ledelse eller kapitalejere. 

For et få selskabet genoptaget skal en statsautoriseret eller registreret revisor udarbejde erklæringer om selskabets kapital og kapitalejerlån og der skal afholdes en ekstraordinær generalforsamling, hvor i det besluttes at genoptage selskabet. 

Hvis selskabet er sendt til tvangsopløsning som følge af manglende indsendelse af årsrapport skal denne samtidig udarbejdes og indberettes til Erhvervsstyrelsen. Hvis selskabet er sendt til tvangsopløsning af en anden årsag, skal dette forhold ligeledes berigtiges i forbindelse med afholdelse af generalforsamlingen. 

Et IVS kan kun genoptages, hvis det samtidig omdannes til et ApS. 

Generalforsamlingsreferatet og revisors erklæringer skal anmeldes til Erhvervsstyrelsen. 

Hvis skifteretten har udpeget en likvidator inden Erhvervsstyrelsen har behandlet anmodningen om genoptagelsen, skal likvidator medvirke og samtykke til genoptagelsen. Dette medfører omkostninger, da selskabet selv skal dække likvidators omkostninger. 

Fusion: 
Hvis et selskab har været begæret tvangsopløst inden for de seneste fem år kan selskabet ikke genoptages på ny. 

Hvis selskabet ikke ønskes likvideret, er den eneste måde at fortsætte med selskabet derfor en fusion. 

Dette kræver ligeledes medvirken fra en revisor. Hvis skifteretten har udpeget en likvidator, skal denne ligeledes her medvirke og samtykke til, at betingelserne for at gennemføre en fusion er opfyldt. 

Solvent likvidation:
Hvis selskabet ikke skal fortsætte, men dette er solvent kan det likvideres ved en solvent likvidation. 

Til brug herfor skal selskabet udarbejde eventuelle manglende årsrapporter samt et likvidationsregnskab. Dette skal udarbejdes af en revisor, der samtidig sørger for at afsluttende selvangive over for Skatteforvaltningen. 

En solvent likvidation forudsætter, at alle kreditorer bliver betalt fuldt ud. Revisor vil derfor søge Skatteforvaltningen om en skattekvittance, der betyder, at Skatteforvaltningen erklærer, at der ikke er gæld til det offentlige. Der er p.t. en sagsbehandlingstid hos Skatteforvaltningen på ca. seks måneder.  

Når denne er modtaget, skal der afholdes afsluttende generalforsamling, hvorefter likvidator giver skifteretten besked om, at likvidationen er afsluttet. 

Konkurs: 
Hvis selskabet ikke har midler til at gennemføre ovenstående, vil den udpegede likvidator indgive konkursbegæring til skifteretten og en kurator vil blev udpeget. 

Herefter vil kurator gennemføre en bobehandling og foretage undersøgelse af, hvilke dispositioner der er foregået i selskabet og undersøge, om der er aktiver der kan realiseres og provenuet fordeles blandt selskabets kreditorer. 

Kurator vil ligeledes skulle vurdere, hvorvidt der er grundlag for at indstille den tidligere ledelse til konkurskarantæne. Dette er tilfældet, hvis kurator finder, at forretnings-førelsen i selskabet har været groft uforsvarligt. 

Opsummering:
Hvis du ønsker at fortsætte med driften i selskabet vil det derfor være nødvendigt straks at reagere på Erhvervsstyrelsens varsel om tvangsopløsning. I modsat fald vil det være nødvendigt ved genoptagelse at samarbejde med likvidator. 

Hvis du har brug for hjælp i forbindelse med at dit selskab er sendt til tvangsopløsning skal du være velkommen til at kontakte advokat Lærke Bruun Hansen på lbh@les.dk.