Ny lovændring udvider mulighederne for tv-overvågning for private og offentlige

Ændringen af tv-overvågningsloven giver både private og offentlige myndigheder mulighed for en udvidet overvågning. Lovændringen, der træder i kraft den 1. juli 2020, har til formål at bidrage til et mere sikkert og trygt samfund. Lovændringen indebærer samtidig, at det nu bliver obligatorisk – under visse betingelser - at registrere overvågningskameraer i Politiets kameraregister (POLCAM).
Nyhed
GDPR

ÆNDRINGER I ADGANGEN TIL PRIVAT TV-OVERVÅGNING

I den nuværende udformning af tv-overvågningsloven er der et generelt forbud mod, at private overvåger offentligt tilgængelige områder. Imidlertid er en række virksomheder, heriblandt pengeinstitutter, tankstationer, butikscentre og restauranter mfl., undtaget fra dette forbud, idet de har ret til at overvåge egne indgange og facader. Med den nye lovændring udvides kredsen af virksomheder, der har ret til at foretage tv-overvågning, hvilket betyder at engrosvirksomheder fremadrettet også må foretage tv-overvågning.

Lovændringen indebærer også, at private virksomheder får adgang til at overvåge arealer, som ligger i umiddelbar tilknytning til virksomhedens indgange og facader. Det betyder at virksomheder, som før havde mulighed for at overvåge egne indgange og facader med 10-15 meters afstand, nu har mulighed for at foretage tv-overvågning i op til 30 meters afstand. Det er i den forbindelse dog vigtigt at holde for øje, at tv-overvågningen skal være ’klart nødvendig’ og have til formål at forebygge og bekæmpe kriminalitet. 

HVORNÅR ER OVERVÅGNING KLART NØDVENDIG?

Inden tv-overvågning opsættes, skal virksomheden foretage en vurdering af, om overvågningen er klart nødvendig. Det kan fx vurderes som klart nødvendigt, hvis tv-overvågningen opsættes i forbindelse med kriminalitetsbekæmpelse, hvor det overvågede område ofte er udsat for røverier eller anden kriminalitet.

ÆNDRINGER I OFFENTLIG TV-OVERVÅGNING

Lovændringerne betyder også, at offentlige myndigheder nu får direkte hjemmel til at foretage tv-overvågning af arealer i ’umiddelbar tilknytning’ til myndighedens egne bygninger og facader. Betingelsen for tv-overvågningen er de samme for private og offentlige myndigheder, hvorfor tv-overvågningen udelukkende må foretages, hvis det er klart nødvendigt, og af hensyn til at bekæmpe kriminalitet og øge trygheden i samfundet. Lovændringen giver desuden politiet ret til at meddele myndigheder et pålæg om at opsætte tv-overvågning, hvis myndigheden ikke gør det af egen drift. Det kan fx være relevant for offentlige institutioner, der hyppigt er udsat for kriminalitet.  

OVERVÅGNINGSKAMERAER SKAL REGISTRERES

Registrering af overvågningskameraer i Politiets kameraregister (POLCAM) har hidtil været frivilligt. Med de nye regler bliver det obligatorisk for både private og offentlige myndigheder at registrere opsatte overvågningskameraer, forudsat at der foretages tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignede områder, som benyttes til almindelig færdsel. Registreringen skal foretages inden for ’rimelig tid’, og indebærer samtidig et krav om, at efterfølgende væsentlige ændringer skal registreres i POLCAM. På den måde medfører lovændringen, at politiet hurtigt og effektivt får mulighed for at kunne danne sig et overblik over potentielle overvågningskameraer fra et gerningssted, til brug for politiets videre efterforskningsarbejde.

LUND ELMER SANDAGERS KOMMENTAR

Ændringerne af tv-overvågningsloven kan give anledning til, at virksomheder skal foretage en fornyet vurdering af, om virksomhedernes tv-overvågning skal udvides eller registreres hos politiet. Hvis I som virksomhed overvejer at opsætte yderligere kameraer, er det derfor vigtigt, at I samtidig dokumenterer denne vurdering samt iagttager det nye afstandskrav på 30 meter. Endelig er det vigtigt at være opmærksom på, at billeder taget fra tv-overvågningskameraer, der er opsat i strid med tv-overvågningsloven, også kan udgøre ulovlig indsamling af personoplysninger efter Databeskyttelsesforordningen. 

Du kan læse lovforslaget her.

Har I brug for rådgivning om, hvordan I bør handle i forhold til med den nye lovændring, er I altid velkomne til at kontakte vores specialister i GDPR og IT-ret advokat Anders Linde Reislev eller associeret partner, advokat Torsten Hylleberg.