Nye regler om registrering af reelle ejere

Efter de nugældende regler skal personer og virksomheder registreres i Erhvervsstyrelsens IT-system, hvis den pågældende besidder 5 pct. eller mere af selskabets kapital eller stemmerettigheder. Disse ejere kaldes legale ejere.

Med virkning fra den 23. maj 2017 er der med lov nr. 262/2016 også indført regler om registrering af såkaldte reelle ejere.
Nyhed

Reelle ejere er fysiske personer, der i sidste ende direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne i virksomheden, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler.

Det fremgår af lovbemærkningerne, at der som udgangspunkt er tale om en ”tilstrækkelig andel”, hvis man ejer eller kontrollerer 25 % af virksomheden. Dette er imidlertid alene en indikation på reelt ejerskab, og andre forhold bør også tages i betragtning.

Oplysningerne om de reelle ejere skal ligesom legale ejere registreres i Erhvervsstyrelsens IT-system. Oplysningerne skal som minimum indeholde den reelle ejers fulde navn, nationalitet, bopæl og bopælsland, art og omfang af den reelle ejers rettigheder og CPR-nummer. Hvis den reelle ejer ikke har et CPR-nummer, skal der indhentes dokumentation, der sikrer en entydig identifikation af den pågældende.

Er der ingen reelle ejere, eller kan der ikke identificeres nogen reelle ejere, skal de registrerede medlemmer af selskabets daglige ledelse, optages som reelle ejere i Erhvervsstyrelsens IT-system.

De nye regler om registrering af reelle ejere gælder for aktieselskaber, anpartsselskaber, partnerselskaber, iværksætterselskaber, kommanditselskaber, interessentskaber, erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde, virksomheder med begrænset ansvar (AMBA, FMBA, SMBA), finansielle virksomheder og europæiske virksomhedsformer (SE, SCE, EØFG).

Reglerne gælder ikke for børsnoterede virksomheder, enkeltmandsvirksomheder, personligt ejede mindre virksomheder (PVM), selvstændige offentlige virksomheder (SOV), medarbejderinvesteringsselskaber (MS), filialer, frivillige foreninger og andelsboligforeninger.

Selskaber omfattet af registreringspligten skal både foretage registrering af legale og reelle ejere. Det påhviler selskabets øverste ledelse at registreringspligten overholdes.

Registreringen skal være foretaget senest den 1. december 2017.

Manglende registrering af oplysningerne kan medføre bødestraf.