Skal selskabet børsnoteres?
En børsnotering betyder helt basalt, at en virksomheds kapitalandele bliver registreret og gjort omsættelige på en børs. En af de første opgaver for et selskab, der ønsker at blive børsnoteret, er at beslutte, hvor det vil søge om at blive noteret. Skal det være i Danmark eller udlandet? Og skal det være på et hovedmarked eller en vækstbørs? Og hvilken børs skal det specifikt være på?
For de mindre virksomheder har Nasdaqs vækstbørs Nasdaq First North Growth Market (First North) siden 2006 spillet en vigtig rolle ved at tilbyde en markedsplads, der er underlagt færre krav og regler. Hvis et selskab vil børsintroduceres gennem First North, kan det blandt andet nøjes med at udarbejde en virksomhedsbeskrivelse frem for et egentligt prospekt.
Nye eller bestående aktier?
Et andet spørgsmål i den indledende fase går på, om virksomheden skal notere bestående aktier eller udstede nye aktier. Eller om det skal være en kombination. Er målet med børsnoteringen at skaffe kapital til selskabet, skal der udstedes nye aktier. Bestående aktier er allerede udstedt og ejes typisk af foundere og tredjemand, der forud for børsnoteringen har investeret i selskabet. Børsnoteringen vil ofte for eksisterende aktionærer indebære, at de forpligter sig til ikke i en periode (oftest 1 år fra børsnoteringen) at sælge deres aktier eller en væsentlig del heraf. En sådan begrænsning kaldes en ”Lock-up”.
Hvilke rådgivere kræver processen?
Beslutningen om at børsnotere en virksomhed sætter gang i et langt og krævende forløb, der involverer en række institutioner og eksterne rådgivere. De fleste virksomheder samarbejder i denne proces med en finansiel rådgiver, en juridisk rådgiver og selskabets egen eller en særlig revisor, der er hyret til opgaven. Sker børsintroduktionen på First North, er det et krav, at selskabet også skal gøre brug af en certified adviser.
Den finansielle rådgiver leder typisk processen omkring børsnoteringen og hjælper virksomheden med at træffe beslutninger om f.eks. kapitalstruktur, volumen og udbudspris. Det er også den finansielle rådgiver, der håndterer arbejdet med prospektet og rådgiver ledelsen om allokering og prissætning af aktierne.
Den juridiske rådgiver hjælper med at sikre, at selskabets juridiske forhold er compliant gennem dens egen due diligence, gennemgang af udvalgte dele af prospektet og gennemførelse af den selskabsretlige del af børsnoteringen.
Revisorens arbejde er typisk koncentreret om erklæringer og andre dokumenter om selskabets finansielle forhold. Bliver selskabet noteret på First North, er det desuden et krav, at det samarbejder med en certified adviser, der skal sikre, at også de mindre virksomheder opfylder adgangskravene og de forpligtelser, der følger med en børsintroduktion på First North.
Ingen krav om prospekt i mindre udbud
En af de helt store opgaver i forbindelse med en børsnotering er udarbejdelse af virksomhedens prospekt. Prospektet er et juridisk bindende dokument med informationer om selskabet, så investorer kan danne sig et indtryk af dets aktiver og passiver, finansielle stilling, forventede udvikling og fremtidsudsigter. Finanstilsynet og den pågældende børs skal godkende prospektet, før virksomheden kan gå videre med processen.
I Danmark har vi gjort reglerne omkring prospekter lidt nemmere for mindre virksomheder, da de kun har pligt til at udarbejde et prospekt, hvis aktieudbuddet er på over 8 millioner euro. Men selvom det ikke er et krav, vælger mange alligevel at følge forskrifterne i EU's prospektforordning, fordi det sender et signal om seriøsiteten i deres tilgang til børsintroduktionen.
Hverdagen som børsnoteret selskab
Det forhold, at et selskab er blevet børsnoteret, ændrer ikke ved dets grundlæggende formål – nemlig at skabe værdi, i særdeleshed for dets ejere.
Men når et selskab bliver børsnoteret, ændrer det en række forhold omkring virksomhedens ledelse og drift – især med hensyn til håndtering af information, viden, aktiehandel og insidere. Et børsnoteret selskab har pligt til at informere markedet først og i tilstrækkeligt omfang om alle beslutninger og forhold, der kan få betydning for kursen. Det kræver disciplin i alle dele af virksomheden og en organisation, der skal levere på de mange krav og regler.
Denne artikel blev bragt i Ind§igt juni 2022.