Stenocare - en dansk komet inden for medicinsk cannabis
Da medicinsk cannabis i sommeren 2017 blev legaliseret i Danmark som en forsøgsordning, tog de tre stiftere af Stenocare, direktør Thomas Schnegelsberg, Søren Kjær og Rolf Steno, en beslutning: De ville opbygge en forretning, der blev markedsledende inden for medicinsk cannabis.
Foran dem lå nu en kæmpe opgave i både at udvikle et produkt og etablere et helt nyt marked: ”Der var ingen i Danmark, der vidste noget om området – cannabis havde jo været ulovligt ind til da,” fortæller Thomas. Derfor vendte trioen fokus væk fra Danmark og fik hurtigt etableret gode kontakter i Canada, der dengang var førende på området for medicinsk cannabis.
Godkendt på rekordtid
Efter et ophold hos de nye samarbejdspartnere i Canada, hvor Stenocare fik adgang til afgørende knowhow, vendte de hjem til Danmark: ”Vores ambition var at blive de første med et produkt på det danske marked,” siger Thomas. Allerede i december 2017 fik de tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. Den næste udfordring var så at få et produkt godkendt i Danmark.
”Det er en utrolig omfattende proces at få godkendt receptpligtig medicin, der normalt tager 5-10 år og koster en masse penge. Men fordi medicinsk cannabis var legaliseret som en forsøgsordning, var reglerne mere lempelige. Efter bare syv måneder fik vi et produkt fra vores canadiske samarbejdspartner godkendt, og i sommeren 2018 kunne vi lancere tre receptpligtige cannabisolieprodukter på det danske marked.”
Afbrudt af et canadisk bump på vejen
Cannabisolien tog Danmark med storm, og inden længe havde Stenocare en markedsandel på 85 procent. Alt tegnede lyst, men pludselig opstod en udfordring: Den canadiske producent fik en anmærkning fra den canadiske lægemiddelstyrelse for at overtræde nogle regler. Den danske lægemiddelstyrelse slog dog hurtigt fast, at produkterne ikke udgjorde nogen fare for patienterne. Stenocare ville dog ikke tage nogen chancer og besluttede straks at afbryde samarbejdet. ”Her kom vores juridiske investeringer os virkelig til gode, og vi kom ud af aftalen på bedste vis. Selvom det store canadiske selskab stillede med en hær af advokater,” smiler Thomas.
Højteknologisk produktion i Randers
Stenocare har i dag fundet nye samarbejdspartnere og importerer færdigproducerede produkter fra Canada. Samtidig er de godt gang i med at opbygge dyrkningen af cannabisplanter og satser på at få godkendt deres eget produkt af lægemiddelstyrelsen inden for det næste år.
”Gennem de seneste fire år har vi udviklet og investeret i vores eget produktionsanlæg i Randers. Alt er fuldautomatisk og minder på mange måder om et laboratorie. Vi bruger den nyeste og mest avancerede teknologi, for der skal være 100 procent styr på processerne og kvaliteten, når man producerer receptpligtig medicin,” fortæller Thomas.
Høje standarder i dansk medicinalindustri Den danske medicinalbranche har en stor stjerne rundt omkring i verden med flagskibe som f.eks. Novo Nordisk og Lundbeck. ”Danmark er verdenskendte for at producere medicin af meget høj standard. Samtidig har vi en meget dygtig lægemiddelstyrelse, så vi er vant til at være meget grundige i vores arbejde. Når vi kommer ind i nye lande, som fx Sverige og England, hvor vi allerede har fået tilladelse til at sælge medicinsk cannabis, så sidder de og nikker anerkendende, fordi vi har styr på alle detaljer. Vi er meget stolte af at være en del af denne medicinalelite”, siger Thomas.
Coca Cola, Nike og Stenocare?
Når trioen kigger i krystalkuglen, er målet at være førende leverandør i omkring ti lande i Europa inden for de næste fem år: ”Drømmen er at skabe et brand som Nike og Coca Cola, som alle ved er forgængere inden for deres felt. Det skal det være sådan, at når man hører ’Stenocare’, så ved man, at det er medicinsk cannabis. Ikke cannabis til fest og ballade, men receptpligtig, medicinsk cannabis af højeste kvalitet. Det er det, folk skal tænke, når de hører navnet Stenocare.”
Stenocare & Lund Elmer Sandager
Stenocares kontaktperson i Lund Elmer Sandager er partner Ulrik Bayer, der hjælper virksomheden med selskabsret, kontrakter, varemærkeret og tvister. Ulrik og hans team hjalp også Stenocare med børsnoteringen: ”Vi har haft rigtig stor værdi af samarbejdet i virksomhedens forskellige faser – fx med at finde den rigtige selskabsstruktur, navigere i det kontraktuelle, undgå overforsikring og udarbejde kontrakter med leverandører,” fortæller Thomas. "Vi fået uvurderlig hjælp af Ulrik, som vi stoler meget på, og som vi har en virkelig god kemi og fortrolighed med.”
Kort om medicinsk cannabis
- Blev lovligt i Danmark den 1/1 2018 i en prøveperiode på fire år, og er siden forlænget yderligere fire år. Dansk produktion er gjort permanent lovligt
- Kan ikke helbrede sygdomme, men kan blandt andet lindre smerter, så patienter får øget livskvalitet
- Kræver en recept fra en læge, for at patienter kan købe det
- Bliver produceret i mange forskellige former, fx olier, tabletter og tørrede blomster
Denne artikel blev bragt i Ind§igt nr. 26 i juni 2022.