Lejeregulering ved ændringer i skatter og afgifter

Som udlejer er det vigtigt at have fokus på udviklingen i ejendommens indtægter og udgifter for at sikre sig mod, at værdien af ejendommen udhules over tid, uanset om det er en erhvervs- eller boligejendom, eller om lejen er fastsat efter reglerne om omkostningsbestemt leje, det lejedes værdi, markedsleje eller reglerne om fri leje. Vi giver dig et overblik over reglerne ved lejeregulering i denne artikel.
Nyhed
Fast Ejendom

Ændringer i skatter og afgifter

Fælles for alle regelsæt er, at der kan (og bør) ske regulering af lejen, når ejendommen pålægges en forøgelse af skatter og afgifter. Er der omvendt tale om faldende udgifter til skatter og afgifter, har udlejer pligt til at videreføre besparelserne krone for krone over for lejeren gennem nedsættelse af lejen. Udlejer skal med andre ord være opmærksom på nuancen mellem ret og pligt ved henholdsvis stigende og faldende skatter og afgifter.

Ændringer i skatter og afgifter udsendes som regel fra det offentlige i forbindelse med årsskiftet med virkning fra 1. januar.

Hvornår skal lejeforhøjelse varsles?

Efter lejelovens regler skal en lejeforhøjelse som følge af ændringer i skatter og afgifter varsles over for lejeren senest 5 måneder, efter ændringen er pålagt ejendommen, hvis forhøjelsen skal have virkning fra det tidspunkt, hvor forhøjelsen er pålagt ejendommen.

Er ejendommen pålagt ændringer i skatter og afgifter med virkning fra 1. januar skal varsling af lejeforhøjelse derfor ske over for lejeren senest den 1. juni. Varsler udlejer først lejeforhøjelsen den 2. juni eller senere, mister udlejeren retten til at hæve lejen med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar og må herefter nøjes med at hæve lejen for fremtiden med 3 måneders varsel.

Særlige krav til indhold i varslingen

Der gælder særlige, formelle krav til varslingens indhold. Iagttages kravene ikke, vil varslingen være ugyldig, og udlejer bør derfor orientere sig grundigt i lejelovens §§ 46 og 47 eller erhvervslejelovens §§ 10 og 11, inden der gennemføres varsling af lejeregulering.

Skal lejen derimod nedsættes på baggrund af en ændring i skatter og afgifter, skal udlejer nedsætte huslejen for de relevante lejemål med virkning fra det tidspunkt, hvor ændringen er påført ejendommen. Udlejer skal i den forbindelse give lejer skriftlig meddelelse om huslejenedsættelsen senest 6 uger efter, at ændringen er påført ejendommen.

Hvis du har spørgsmål til lejeregulering, eller hvordan du varsler korrekt, så kontakt partner Henrik Høpner, advokatfuldmægtig Daniel Boalth Petersen eller advokatfuldmægtig Louise Janholm Kristensen fra vores team for fast ejendom.