Nye regler vedrørende brændeovne og skøder ved boligkøb

Den 1. august 2021 træder en lovændring i kraft i Lov om miljøbeskyttelse, der medfører, at boligkøbere forpligtes til at oplyse om, hvorvidt der findes en brændeovn fra før 2003 i den købte bolig. Hvis det er tilfældet, skal dette oplyses i skødet ved tinglysning. De nye regler medfører derudover, at køber i et sådant tilfælde bliver forpligtet til enten at skifte eller skrotte brændeovnen for egen regning.
Nyhed
Fast Ejendom

Hvilke brændeovne påvirkes af lovændringen?

Ifølge Miljøministeriet findes der omkring 700.000 brændeovne i Danmark, og omtrent 260.000 af dem er fra før 2003. Disse brændeovne fra før 2003 omfattes og påvirkes af de nye regler – hvis der altså sker ejerskifte af boliger, hvor der er en sådan brændeovn fra 2003. Du bliver således først påvirket af de nye regler, hvis du ønsker at købe en bolig, der har en brændeovn stående fra før 2003, da du herefter bliver forpligtet til at sørge og betale for udskiftning eller nedlæggelse af brændeovnen.

Hvornår skal brændeovnen skiftes, hvis du køber en ny bolig?

Brændeovnen fra før 2003 skal skiftes eller skrottes senest et år efter, at du har erhvervet boligen og fået tinglyst ejerskiftet. Hvis der er en brændeovn fra før 2003 i boligen, bliver du også forpligtet til at oplyse herom i skødet inden tinglysning, så det kan kontrolleres, at du enten udskifter eller nedlægger den pågældende brændeovn.

Hvorfor er de nye regler udarbejdet?

De nye regler er udarbejdet i et forsøg på at begrænse partikelforurening fra fyringsanlæg, og for at forbedre luftkvaliteten i Danmark. Det er påvist, at brændeovne er store syndere, hvad angår luftforurening, og at gamle brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler, som nye brændeovne gør.

Hvornår er en brændeovn en ’gammel’ brændeovn?

Det er blevet besluttet, at brændeovnene fra før 2003 er ’de gamle’, da der i 2003 tilkom en ny europæisk standard, som skærpede kravene til brændeovnenes partikeludledning. Alle brændeovne, som er produceret efter 2003, antages herefter at leve op til kravene om, at forurene mindre, hvorfor der ikke skal tages særskilt stilling til disse ved et boligkøb.

Hvorfor skal brændeovnene først skiftes eller skrottes ved ejerskifte?

For at gøre udskiftningen eller nedlæggelsen af gamle brændeovne noget mere overskuelig for borgerne, er det kun påkrævet at tage stilling til forholdet ved et boligskifte – idet at køber i denne situation formentlig allerede skal udbedre skader og udskifte en række andre ting, hvorfor en stillingtagen til den gamle brændeovn kan ske i naturlig forlængelse heraf. Hertil skal det bemærkes, at det kun er brændeovne fra før 2003, som bliver omfattede af lovens anvendelsesområde ved et ejerskifte af boligen – øvrige apparater, såsom antikke brændeovne, kakkelovne, masseovne, åbne pejse og lign. er herefter undtaget. 

Hvis du har nogle spørgsmål til, hvordan de nye regler påvirker dig som boligkøber eller du i øvrigt har behov for rådgivning i købssituationen, så kontakt Lund Elmer Sandagers specialist i fast ejendom; partner, advokat Henrik Høpner.