Ny normalvedtægt for ejerforeninger – hvad betyder det?

Den 1. juli 2020 trådte en ny ejerlejlighedslov i kraft. Der blev i den forbindelse varslet, at der ville blive udarbejdet en ny normalvedtægt for ejerforeninger.
Nyhed
Fast Ejendom

Den nye normalvedtægt er gældende fra den 1. januar 2021, men gælder i første omgang kun for ejerforeninger stiftet efter den 1. januar 2021. For ejerforeninger stiftet inden den 1. januar 2021 gælder den nye normalvedtægt først fra den 1. januar 2022, og de vil derfor indtil da være omfattet af den tidligere normalvedtægt.

En mere præcis og enkel normalvedtægt

Normalvedtægten regulerer generelle forhold vedrørende ejerforeningen. Normalvedtægten er gældende, medmindre ejerforeningen har vedtaget særvedtægter, som fraviger normalvedtægten.

I forhold til den tidligere normalvedtægt er der indført en række ændringer, som har til formål at præcisere og forenkle normalvedtægten, herunder vedrørende:

  • Frist for afholdelse af ordinær generalforsamling
  • Hvem har adgang til- og hvem kan stemme på generalforsamlingen
  • Hvornår en generalforsamling træffer beslutning med henholdsvis simpelt og kvalificeret flertal
  • Hvornår en ejer har vetoret på generalforsamlingen

Behov for særvedtægter?

Der kan dog være behov for at vedtage særvedtægter for den enkelte ejerforening, som regulerer mere specifikke og individuelle forhold, fx retten til eksklusivt at råde over parkeringspladser, terrasser, haver og depotrum eller begrænsninger i forhold til adgangen til salg og udlejning af lejligheder. Særligt aktuelt lige i denne coronatid er også muligheden for at gennemføre elektroniske generalforsamlinger, hvilket også kan være hensigtsmæssigt at få reguleret i særvedtægter.

Særvedtægter skal udformes præcist, så der ikke opstår tvivl om, hvorvidt hensigten har været at fravige normalvedtægten. Det er muligt at vedtage særvedtægter, som alene fraviger enkelte punkter i normalvedtægten. I disse tilfælde vil normalvedtægten fortsat være gældende for de øvrige forhold, som ikke er fraveget ved særvedtægter. En fravigelse af normalvedtægten, herunder vedtagelse af særvedtægter, tinglyses på de enkelte ejerlejligheder.

Lund Elmer Sandagers kommentar

Det er relevant at tage stilling til om jeres ejerforening vil overgå til den nye normalvedtægt, eller om jeres ejerforening har behov for at vedtage en særvedtægt, som tager højde for individuelle behov, som ikke er reguleret i normalvedtægten.

Ligesom det kan være relevant for ejerforeninger, der allerede har særvedtægter, at tage stilling til, om der er behov for vedtagelse af ændringer/tilføjelser til eksisterende særvedtægter.

Vi har i Lund Elmer Sandager stor erfaring med stiftelse af ejerforeninger og rådgivning af ejerforeninger. Kontakt os endelig for drøftelse af og rådgivning om vedtægterne for jeres ejerforening. Kontakt advokatfuldmægtig Denise Gosch på dgo@les.dk eller på telefon +45 33 300 254 eller advokat Lise Møller Zincklmz@les.dk eller telefon +45 33 300 246.