Klientprofil: Ikano Bolig skaber succes med social bæredygtighed

Ind§igt har mødt René Brandt, som er direktør i Ikano Bolig i Danmark. Han har en passion for at skabe boliger, der ikke blot er bygninger, men hjem fyldt med livskvalitet og fællesskab. Tag med på Ikano Boligs rejse, der startede i 2017 med et opkald fra Sverige.
Nyhed
Fast Ejendom

Fra IKEA til dansk boligudvikler

Ikano Bolig er en del af Ikano Group, som IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprads tre sønner står i spidsen for. I 2017 besluttede Ikano i Sverige at udvide deres geografiske rækkevidde, og Danmark blev valgt som det første land i denne ekspansion.

Denne beslutning førte til, at telefonen en dag i 2017 ringede hos René Brandt, som oprindeligt er uddannet bygningsingeniør og har været i ejendomsudviklingsbranchen siden 1999. René blev tilbudt at lede opbygningen af Ikano Bolig i Danmark og besluttede sig med lige dele spænding og ærefrygt at tage imod udfordringen.

“Jeg startede med at arbejde hjemme fra køkkenet og byggede virksomheden op fra bunden. Det var lidt en udfordring at skulle klare alt i virksomheden selv – lige fra regnskaber til PowerPoint. Tidligere havde jeg altid nogen, der hjalp mig. Nu skulle jeg selv finde ud af det hele,“ fortæller han.

Strategien var at starte med det basale og så opbygge kompleksiteten over tid: “Vi begyndte med rækkehuse, som jeg havde erfaring med fra tidligere, så vi hurtigt kunne komme ind på markedet,” forklarer René. Det viste sig at være en succesfuld tilgang, og Ikano Bolig har siden kunnet levere kvalitetsbyggeri hurtigt og effektivt. I dag har Ikano Bolig 15 fuldtidsansatte og en betydelig portefølje af både ejer- og lejeboliger i Danmark.

“Vi er en traditionel boligudvikler, der køber jord eller ejendomme og udvikler boliger. Men til forskel for andre, ønsker vi at sælge halvdelen af boligerne og beholde den anden halvdel til udlejning,” siger René og uddyber, at folk vil købe boliger, når det går godt i samfundet, og leje, når der er lavkonjunktur. Ikano Boligs forretningsmodel er derfor ikke så konjunkturfølsom, når tendenserne i boligmarkedet ændrer sig. Det medvirker blandt andet til, at Ikano Bolig har et godt og stabilt cashflow.

Ikke bare bygninger, men fællesskaber og diversitet

En anden årsag til, at Ikano Bolig både udvikler boliger til privat salg og udlejning, er ønsket om at fremme den sociale diversitet i boligområderne.

Denne tilgang er ikke kun en strategisk beslutning, men en grundlæggende filosofi hos Ikano Bolig: “Ligesom så mange andre steder i samfundet som fx virksomheder og sportshold, tror vi på, at diversitet er gavnligt. Det gælder både i ejerformer og boligtyper,” siger René. Dette skaber robuste og dynamiske boligområder, hvor folk i forskellige livssituationer kan finde en plads.

“Vi arbejder konstant på at skabe fællesskaber, hvor beboerne kan leve mere bæredygtigt. Vi opfører blandt andet deleskure i vores projekter, hvor beboerne kan opbevare og dele haveredskaber, værktøj, klapstole og lignende,” fortæller René. Deleskurkonceptet har vist sig at skabe nogle gode dynamikker i nyetablerede boligområder, hvor beboerne får noget at være fælles om.

Til spørgsmålet om, hvad fremtiden bringer for Ikano Bolig, lægger René hverken vægt på at tjene flere penge, skabe vækst eller udspille konkurrenterne. Han er mere optaget af mennesket i boligen:

”Branchen som helhed er ikke særlig dygtig til at se mennesket i boligen. Så det er én af de ting, vi kommer til at fokusere på. Vi har et stort ansvar, fordi vi bygger nogle rammer for menneskers liv de næste mange år. Så vi skal være med til at skabe faciliteterne for det gode og bæredygtige liv – også om 100 år. Og med det fokus er jeg overbevist om, at vi nok også kan skabe en god forretning,” fortæller René.

Ikano Bolig og Lund Elmer Sandager

Ikano Boligs faste kontaktperson hos Lund Elmer Sandager er partner Henrik Stamp, der er specialist i rådgivning om projektudvikling.

”Henrik har været med fra starten og hjulpet os med alt fra juridisk struktur til etiske overvejelser. Hans rådgivning går altså ud over det juridiske og omfatter også forretningsetik. Så hvis jeg bliver lidt for kreativ, holder Henrik den etiske fane højt og gør mig opmærksom på det. Det er én af de egenskaber, jeg sætter mest pris på ved Henrik,” slutter René.