Arbejdsretten kan afgøre sager om fleksjobbere udenfor overenskomst

Arbejdsretten har i en nylig afgørelse forholdt sig til spørgsmålet om rettens kompetence til at afgøre sager om ansættelsesforhold, hvor arbejdsgiveren ikke har tegnet overenskomst, men hvor en overenskomst i medfør af lovgivning alligevel har betydning for løn- og arbejdsvilkår.
Nyhed

Sagen kort

Afgørelsen omhandlede to fleksjobbere, som gennem deres fagforening havde fremsat krav på efterbetaling af blandt andet løn.

Det følger af loven om en aktiv beskæftigelsesindsats, at ansættelse af fleksjobbere uden for overenskomstområderne sker med udgangspunkt i en overenskomst, som er sammenligning og finder anvendelse på det samme arbejdsområde, som fleksjobberne skal ansættes på.

Det følger også af loven, at Arbejdsretten har kompetence til at behandle eventuelle tvister vedrørende løn- og arbejdsforhold, som måtte følge heraf.

I sagen var der dog ikke taget stilling til spørgsmålet om en relevant overenskomst ved indgåelsen af ansættelsesforholdet. Arbejdsgiveren bestred derfor, at Arbejdsretten havde kompetence til at behandle sagen.

Arbejdsretten var ikke enig i dette og henviste til, at der i hvert fald forelå én relevant overenskomst, som parterne kunne – og burde – have taget udgangspunkt i ved indgåelsen af ansættelsesforholdet. Arbejdsretten fandt derfor, at den havde kompetence til at behandle sagen, idet overenskomsten, via loven om en aktiv beskæftigelsesindsats, fandt anvendelse på ansættelsesforholdet.

Lund Elmer Sandagers kommentar

Afgørelsen viser, at det ved ansættelsen af fleksjobbere er en god ide at indhente rådgivning om de løn- og ansættelsesvilkår, der finder anvendelse på ansættelsesforholdene, så de på forhånd er klare for både arbejdsgiver og fleksjobberen.

Hvis du ønsker rådgivning om dette eller andre arbejds- og ansættelsesretlige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige specialister; advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokat David Bar-Shalom.