Kommunaltejede forsyningsvirksomheder kan nu vælge privat inddrivelse

Gældsstyrelsen har siden 2005 håndteret inddrivelse af fordringer for kommunalt ejede forsyningsselskaber, men reglerne på området bliver nu mere fleksible. Folketinget har netop vedtaget en lovændring, der åbner op for muligheden for at benytte private inddrivelsesvirksomheder til inddrivelse af fordringer for kommunalt ejede forsyningsselskaber.

Baggrund for lovændringen

Kommunaltejede forsyningsvirksomheder har hidtil været forpligtet til at benytte restanceinddrivelsesmyndigheden (Gældsstyrelsen) til inddrivelse af virksomhedernes restancer. Den offentlige inddrivelse har imidlertid ikke fungeret optimalt, siden al automatisk inddrivelse ophørte i 2015. Lovændringen gør op med denne praksis, idet der fremover er mulighed for at bruge privat inkasso hos inkassoadvokater eller inkassobureauer.

Hvem er omfattet af lovændringen?

Lovændringen omfatter forsyningsvirksomheder, der er udskilt fra den kommunale forvaltning i selvstændige selskaber i form af fx A/S, ApS eller I/S, som ejes 100 % af kommunen eller af flere kommuner.

Forsyningsvirksomheder skal vælge senest den 1. juli

Hvis et kommunalt ejet forsyningsselskab ønsker at gøre brug af privat inddrivelse, skal dette meddeles til Gældsstyrelsen senest d. 1. juli 2020. Tilvalget får virkning for samtlige fordringer, der ikke er eller har været overdraget til Gældsstyrelsen. Det betyder, at valget ikke kan foretages på fordringsniveau, så alle fordringer skal overgå til en privat samarbejdspartner, hvis forsyningsvirksomheden vælger denne løsning.

Hvis du ønsker at høre mere om mulighederne for privat inddrivelse, så henvend dig til advokat Joachim Lykke Dresner på +45 33 300 289 eller jdr@les.dk.