Nyt lovforslag vil udvide Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens indflydelse på mindre virksomhedshandler

Går du med planer om at erhverve eller sælge en virksomhed inden for den nærmeste fremtid? Så er det tid til at rette blikket mod en potentiel ændring i dansk konkurrencelovgivning, der for nylig er sendt i høring.
News
Corporate Commercial

Den 10. november 2023 blev et udkast til et nyt lovforslag om ændring af konkurrenceloven sendt i høring. Lovforslaget, hvis det vedtages i sin nuværende form, vil markant udvide Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens kompetence, så den kan intervenere selv i mindre virksomhedshandler.

Baggrund for lovforslaget

Globalt set er der stigende opmærksomhed omkring lovgivning, der bemyndiger konkurrencemyndigheder til at gribe ind i mindre transaktioner for at bevare en sund konkurrence.

Indholdet af lovforslaget

Lovforslaget indebærer efter § 12, stk. 6, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan kræve en fusion anmeldt, hvis de deltagende virksomheder tilsammen har en årlig omsætning i Danmark på mindst 50 mio. kr.. Dertil kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kræve en fusion anmeldt, hvis de vurderer, at der er risiko for, at fusionen hæmmer den effektive konkurrence betydeligt, navnlig som følge af skabelsen eller styrkelsen af en dominerende stilling. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan fastsætte en frist for at anmelde fusionen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse om, at en fusion omfattet af 1. pkt. skal anmeldes, skal træffes senest 15 hverdage efter, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er blevet gjort bekendt med fusionen. Dette trækker en markant lavere grænse for fusionskontrol af virksomhedshandler, hvilket kan påvirke mindre aktører på markedet.

For virksomheder, der har en årlig omsætning på mere end 50 mio. kr. om året i Danmark, vil enhver fremtidig virksomhedshandel - uanset størrelsen af den virksomhed, der opkøbes - potentielt kunne blive indkaldt til nærmere vurdering, hvis lovforslaget gennemføres. Dette kan indebære øgede omkostninger og forsinkelser i processen.

Hvis lovforslaget bliver gennemført i den nuværende eller anden form, bliver de konkrete beløbsgrænser muligvis ændret, og der kan også være undtagelser eller præciseringer for visse brancher. Der er i forslaget lagt op til, at lovændringen træder i kraft den 1. juli 2024.

Lovforslaget er ikke fremsat i Folketinget endnu, men blot sendt i høring. Læs høringsforslaget her.

Lund Elmer Sandagers kommentar

Mens ændringerne i konkurrenceloven kan fremstå som en beskyttelse af markedet, rejser det også spørgsmål om, hvordan det kan påvirke virksomheders evne til at drive forretning frit og effektivt. De foreslåede ændringer i konkurrenceloven tildeler konkurrencemyndighederne en række yderligere beføjelser til at gribe ind over for mindre transaktioner, der begrænser konkurrencen. Vi forstiller os derfor, at nogle virksomheder kan se en interesse i at få gennemført mindre virksomhedshandler, inden de nye regler træder i kraft – og dermed undgå risikoen for indblanding fra konkurrencemyndighederne og de deraf følgende omkostninger og forsinkelser.

Hvis du ønsker konkret rådgivning til, hvordan du og din virksomhed allerede nu kan forberede jer på de nye regler, eller hvis du har spørgsmål til lovforslaget, så kontakt partner Torsten Hylleberg.