Den nye ejendomsvurderingslov: Sådan påvirker ændringerne fællesarealer

Det er næppe gået nogens næse forbi, at den nye ejendomsvurderingslov er trådt i kraft, hvilket har medført flere ændringer i vurderingen af ejendomme. En af de mest markante ændringer vedrører vurderingen og beskatningen af udvendige fællesarealer. Få overblik over de vigtigste punkter, og hvad det betyder for grundejerforeninger, ejendomsudviklere og investorer.
Nyhed
Fast Ejendom

Nye regler for fællesarealer

Indtil nu er grundejerforeningers fællesarealer som udgangspunkt blevet vurderet til kr. 0, men det ændres med den nye ejendomsvurderingslov, hvorefter udvendige fællesarealer, der ikke kan bebygges, nu kategoriseres som et areal til rekreative formål. Det betyder, at et udvendigt fællesareal nu skal vurderes som et erhvervsareal, hvilket får betydning for grundskylden.

Beregning af grundskyld for fællesarealer

Ifølge den nye ejendomsvurderingslov bliver et fællesareal, som ejes af en grundejerforening, ansat til en grundværdi, der svarer til 1/10 af grundværdien pr. kvadratmeter for et standardiseret enfamiliehus med samme beliggenhed og med en grund af standardstørrelse. Det betyder, at størrelsen på grundejerforeningens fællesarealer samt grundpriserne i området vil påvirke den endelige grundskyld.

Øgede omkostninger som konsekvens

En af konsekvenserne af den nye lov er, at grundejerforeningernes udgifter vil stige. Det vil påvirke hvert enkelt medlem af grundejerforeningen, da det er medlemmerne, der bærer udgifterne via deres kontingent til grundejerforeningen.

En vedvarende udgift til grundskyld for fællesarealerne i en grundejerforening kan potentielt også have indvirkning på værdiansættelsen af de enkelte ejendomme, der er medlemmer af grundejerforeningen. Dette gælder især, hvis grundejerforeningen har store fællesarealer.

Hvornår træder ændringerne i kraft?

Den første opkrævning af grundskyld af fællesarealer kommer i 2025. Skatten vil dog blive indfaset gradvist over 21 år. Selvom ændringerne ikke vil have en stor økonomisk effekt fra begyndelsen, er det stadig vigtigt, at både grundejerforeninger, udviklere og investorer er opmærksomme på dem.

Hvem skal særligt være opmærksom på ændringerne?

GRUNDEJERFORENINGER

Det er først og fremmest relevant for alle grundejerforeninger med udvendige fællesarealer, der nu skal være opmærksomme på, at der kommer en ny udgiftspost i foreningens budget. Det vil påvirke medlemmernes kontingent, og der kan opstå spørgsmål om, hvorvidt udgiften vil have indvirkning på værdiansættelsen af de enkelte ejendomme i foreningen.

EJENDOMSUDVIKLERE

Derudover er det relevant for ejendomsudviklere, der udvikler ejendomme og som indgår i en grundejerforening med udvendige fællesarealer. Dette skyldes, at det vil påvirke økonomien i en udlejningscase, og fordi man ved salg til forbruger har pligt til at oplyse om forventede fremtidige udgifter. Det kan være svært at spå om, hvor stor udgiften bliver på sigt, men man skal som minimum orientere køber om, at der kommer en udgift til grundskyld i grundejerforeningen, som køber og fremtidige ejere af en ejendom i grundejerforeningen skal bidrage til.

INVESTORER

Investorer, der ejer mange eller alle grunde i en grundejerforening med udvendige fællesarealer, bør være ekstra opmærksomme på, at der i fremtiden skal betales grundskyld af fællesarealer, da det kan have en stor betydning for investeringen og det fremtidige afkast.

Aktuelle overvejelser for investorer og udviklere

Som investor eller ejendomsudvikler er der nu et nyt punkt, der skal tages særskilt stilling til i forbindelse med investeringen i eller udviklingen af ejendomme, nemlig hvordan man begrænser udgifterne mest muligt.

Efter den nye ejendomsvurderingslov vil ejendomme ikke blive vurderet ud fra deres faktiske anvendelse, men derimod ud fra deres potentielle anvendelse. Det vil sige, at hvis lokalplanen lægger op til en anden anvendelse af arealet, der udløser en højere grundskyld end den faktiske anvendelse, så vil ejendomme blive vurderet på baggrund af den anvendelse, lokalplanen lægger op til. Det skyldes, at lokalplanens anvendelse vurderes som den bedst mulige økonomiske anvendelse af arealet. Det er derfor vigtigt at gennemgå eksisterende planer for området grundigt og være særligt opmærksom ved eventuel udarbejdelse af ny lokalplan.

Hvad er dit næste skridt?

Den nye ejendomsvurderingslov bringer betydelige ændringer med sig, som vil påvirke grundejerforeninger, investorer og ejendomsudviklere. Ved at være opmærksom på de nye regler og konsekvenserne heraf og søge rådgivning herom tidligt i processen, kan man bedre forberede sig på fremtidige udgifter og undgå uventede økonomiske overraskelser. Det er vigtigt at tage de nødvendige skridt nu for at sikre en smidig overgang til det nye system og samtidig beskytte sine investeringer.

Tidslinje for indfasning

  • Den 1. marts 2021: Første vurdering af fællesarealer.
  • 2022-2024: Grundskylden stiger med en procentdel af den tidligere betalte grundskyld, og da den i de fleste tilfælde er kr. 0, bliver regningen for disse år det samme.
  • 2025: Grundskylden beregnes på baggrund af vurderingen pr. 1. marts 2023 og stiger med et beløb beregnet som 4,75 % af denne.