En mors ambition om partnertitlen

Vi har brug for kvinder i advokatbranchen for at kunne stille med det stærkeste hold – også i ledelsen. Men tendensen er, at kvinderne forlader branchen, når de stifter familie. Heldigvis er der undtagelser. Mød Natasja Kristiansen, der er gift, mor til to og advokat med en ambition om at blive partner.
Nyhed
Bank og Finans

Hos Lund Elmer Sandager arbejder vi på at opnå større diversitet og en mere lige kønsfordeling, så vi kan bringe hele talentmassen i spil. Derfor har vi startet LES Women Academy, der skal hjælpe os med at trække udviklingen i den rigtige retning. En af kvinderne i akademiet er Natasja Kristiansen, der er advokat i vores afdeling for proces og finansiering, gift med Andreas og mor til Otto på 4 år og Ellen på 2 år. Vi har mødt den ærlige og benhårde advokat til en snak om udfordringerne ved at blive mor og samtidig være sulten på partnervejen.

Forlod advokatbranchen, da hun blev mor

Da Natasja i 2016 kom retur fra sin første barsel, var det ikke let at få hverdagen til at hænge sammen. Før arbejdede hun meget, men det fungerede ikke, da hun blev mor: ”Jeg havde svært ved at finde en god balance, hvor jeg kunne forene mit familieliv og arbejdsliv. Så jeg måtte prøve noget andet.” Derfor valgte Natasja at forlade advokatbranchen for at arbejde som konsulent i det private og efterfølgende som chefkonsulent i den offentlige sektor, hvor vilkårene i højere grad var forenelige med at være mor. Den tendens er en velkendt udfordring i advokatbranchen, og derfor er det vigtigt at se på, hvad vi kan gøre for at fastholde talentmassen.

Kom tilbage til advokatbranchen som mor til to

I dag er Natasja glad for den erfaring, hun fik som konsulent udenfor advokatbranchen, men hun kunne også hurtigt mærke, at hun savnede opgaverne og drivet i advokatbranchen. I 2018 blev Natasja mor for anden gang, og i 2019 vendte hun tilbage til Lund Elmer Sandagers afdeling for proces og finansiering, hvor hun i dag står for førelse af retssager for både by- og landsretterne.

Natasja er meget skarp på sin prioritering mellem familielivet og arbejdslivet for at opretholde den balance, som var svær at finde, da hun vendte tilbage fra sin første barsel. Dette er hun meget bevidst om og indretter sin hverdag ud fra den forudsætning. Af samme grund er Natasja også indstillet på, at de krav, der stilles til partnervejen i Lund Elmer Sandager, først bliver realistisk at opnå, når børnene er blevet større.

Da Natasja ikke er ene om at have overvejelser omkring partnervejen, og hvordan det passer ind i fremtiden, er det vigtigt for Lund Elmer Sandager at kunne fastholde talentmassen i perioden fra overgangen mellem advokat til senioradvokat/partner.

Af denne grund har Lund Elmer Sandager bl.a. udviklet LES Women Academy, hvor der bliver sat fokus på de udfordringer der kan være for kvindelige advokater. Natasja ser også positivt på initiativet: ”Jeg synes, det er positivt, at der bliver set på de udfordringer, der kan være i advokatbranchen i forhold til fastholdelse af talentmassen, både hvad angår kvindelige og mandlige advokater og uanset om den enkelte ønsker at gå partnervejen eller at arbejde som senioradvokat.”

Opbygger sin egen rollemodel

Som del af LES Women Academy fortæller succesfulde forretningskvinder om deres karrierevej, og hvordan de får familieliv og karriere til at hænge sammen. Natasja har endnu ikke mødt en rollemodel, som deler hendes værdisæt 100 %, så hendes strategi er at plukke inspiration fra de forskellige, men samtidig være skarp på fastholdelse af sine egne værdier: ”Den type partner og advokat, jeg gerne vil være, er der for klienterne, men har også luft og frihed til at slukke telefonen for at være sammen med familien. Både i hverdagen og i ferierne. Denne prioritering vil dog ikke gå ud over klienterne, da det selvfølgelig bliver koordineret sådan, at en kollega kan tage sig af hastehenvendelser," siger Natasja.

Advokatbranchen skal forny sig

Natasja er overbevist om, at den yngre generation i branchen kommer til at stille nye krav til advokatvirksomhederne, end set tidligere: ”Før i tiden var der prestige i at arbejde til, efter partneren var gået, men den tilgang tror jeg ikke holder længere. Det er tydeligt, at den yngre generation stiller andre krav til arbejdsgiver både i forhold til arbejdstid og arbejdsmængde, og derfor tror jeg også, at advokatbranchen på sigt er tvunget til at videreudvikle sig i samme retning.”

Selv forventer Natasja at lykkes med at blive partner og samtidig prioritere familielivet, men erkender også, at vejen derhen kan være lang. Natasja understreger samtidig, at hun ikke ønsker at blive partner alene på grund af sit køn, men fordi hun kan bidrage og tilføje noget til virksomheden.

Kampen om at beholde kvinderne er en rejse som advokatbranchen, Lund Elmer Sandager og de yngre generationer skal arbejde på de næste mange år. I Lund Elmer Sandager er LES Women Academy et skridt på vejen.