ESMA strammer kravene til bæredygtige investeringsprodukter

De finansielle tilsynsmyndigheder har skruet op for kravene til kapitalforvaltere for at sikre, at de kommunikerer retvisende om bæredygtighed i deres investeringsprodukter. Få overblik over den seneste udvikling inden for reguleringen af området.
Nyhed
Bank og Finans

Undersøgelse fra Finanstilsynet peger på risiko for vildledning

Finanstilsynet har for nylig gennemført en undersøgelse, der afslører betydelige mangler hos kapitalforvaltere i forhold til integration og rapportering af bæredygtighedsrisici. Selvom forvalterne generelt opfylder de formelle krav, mangler der ofte klarhed i kommunikationen om bæredygtighed ved investeringsprodukterne. Det kan medføre risiko for vildledning af især detailinvestorer og understreger behovet for mere robuste, interne processer og styringssystemer.

Behov for bedre processer og kommunikation

Resultaterne understreger vigtigheden af, at kapitalforvaltere genbesøger og eventuelt tilpasser deres interne processer i forhold til bæredygtighedsrisici. I den forbindelse er det afgørende for forvalterne, at der er implementeret robuste systemer til dataindsamling og analyse, der kan understøtte integration af bæredygtighedsaspekter i alle faser af investeringsprocessen. Samtidig skal mange kapitalforvaltere forbedre deres eksterne kommunikation for at sikre, at alle oplysninger til investorerne er både præcise og støttet af klar dokumentation.

Nye krav fra ESMA til forvaltere, der vil kalde fonde bæredygtige Behovet for større klarhed omkring bæredygtige fonde er for nylig blevet imødekommet gennem nye retningslinjer fra Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed, ESMA. De kræver nu, at hvis en fond har et navn, der inkluderer termer relateret til transition, bæredygtighed eller ESG, skal mindst 80 % af dens investeringer understøtte relevante bæredygtige mål eller karakteristika.

De nye retningslinjer er en del af en bredere indsats for at forebygge greenwashing, og de skal sikre, at fondenes navne afspejler deres investeringsstrategier. Ved at indføre et kvantitativt krav til de reelle investeringer vil ESMA skabe større gennemsigtighed og hindre fonde i at bruge termer omkring bæredygtighed, uden at der er substantiel støtte i deres investeringspolitikker.

Retningslinjerne præciserer også, hvilke benchmarks og eksklusionskriterier kapitalforvalterne skal bruge i forbindelsemed specifikke termer for bæredygtighed i fondenes navne. Eksempelvis skal fonde med fokus på miljømæssige aspekter overholde eksklusionskriterierne for EU’s Paris Aligned Benchmark, PAB, mens fonde med socialt eller ledelsesmæssigt fokus skal leve op til kriterierne i EU’s Climate Transition Benchmark, CTB.

Hvornår gælder de nye krav?

ESMA giver eksisterende fonde en overgangsperiode på seks måneder til at tilpasse deres navne og investeringsstrategier, så de overholder de nye retningslinjer. For nye fonde gælder retningslinjerne øjeblikkeligt, hvilket skærper kravene til nyetablerede fonde og deres compliance fra starten.

Hvad betyder det for kapitalforvaltere?

Ændringerne i retningslinjerne giver anledning til flere vigtige overvejelser for kapitalforvaltere.

For det første skal de nu gennemgå og muligvis revidere deres fondes navne og markedsføringsmateriale for at sikre, at de lever op til de nye, strammere regler. Det kræver en dybdegående forståelse af både den faktiske sammensætning af fondens portefølje og de anvendte investeringsstrategier. På den måde kan de nye retningslinjer også skabe en større klarhed på området og øge trygheden for kapitalforvaltere, der tidligere har været tilbageholdende med at tilbyde bæredygtige produkter.

For det andet betyder det øgede fokus på gennemsigtighed og nøjagtighed i markedsføringen, at kapitalforvalterne skal være meget opmærksomme på, hvordan de kommunikerer om fondenes mål og resultater til investorer. Fejlinformation eller overdreven markedsføring kan føre til retlige konsekvenser og skade fondens omdømme.

Endelig kan kravene være en hjælp for investorer, som ønsker at placere deres kapital i overensstemmelse med specifikke, bæredygtige mål. Med klarere retningslinjer og krav kan de føle sig mere sikre på, at deres investeringer faktisk bidrager til bæredygtige formål. På den måde kan retningslinjerne forbedre tilliden og øge villigheden til at investere i de bæredygtige fonde.

Hurtig implementering giver kapitalforvaltere fordel

Det er afgørende for kapitalforvaltere, at de er opdateret på de nye retningslinjer og sikrer, at deres produkter, investormateriale og kommunikationsstrategier er i fuld overensstemmelse med de nye standarder for bæredygtighed. I en tid, hvor både det regulatoriske fokus og investorernes interesse i bæredygtighed intensiveres, vil forvaltere, der er dygtige og hurtige til at tilpasse sig og omfavner disse ændringer, stå stærkere i markedet.

Vi anbefaler, at alle interessenter i finanssektoren holder sig informeret om de løbende ændringer og søger juridisk rådgivning for at navigere effektivt i de nye, regulative landskaber.