COVID-19: Ny lov om sygedagpenge for medarbejdere i særlig risikogruppe

Et bredt flertal i Folketinget vedtog den 20. maj i forbindelse med genåbningen af Danmark, at lønmodtagere med øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 og deres pårørende i husstanden kan blive væk fra arbejdspladsen frem til den 31. august 2020, hvis det er for risikofyldt at møde fysisk på arbejdet. Lønmodtagerne har i perioden ret til at modtage sygedagpenge eller almindelig løn og arbejdsgiverne har tilsvarende ret til at modtage sygedagpengerefusion.
News

HVEM ER OMFATTET AF DE NYE REGLER?

De nye regler er en supplerende bestemmelse i  sygedagpengeloven, som indebærer, at der frem til den 31. august 2020 vil være ret til sygedagpenge for personer i følgende grupper:

  • Lønmodtagere, der er i øget risiko ved smitte med COVID-19 som defineret af Sundhedsstyrelsen. Denne gruppe indeholder på nuværende tidspunkt bl.a. personer over 70 år, personer med BMI over 35, personer med nedsat immunforsvar, personer med en lungesygdom etc. Sundhedsstyrelsens liste over personer i øget risiko kan findes her
  • Lønmodtagere, som er pårørende til og deler husstand med personer, der er i øget risiko ved smitte med COVID-19. 

KRAV FOR AT BENYTTE ORDNINGEN

Det påhviler medarbejderen i risikogruppen eller den pårørende til personen i risikogruppen at foreligge lægedokumentation for, at vedkommende eller dennes pårørende er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med coronavirus. Derudover skal lønmodtageren opfylde betingelserne for ret til sygedagpenge over for kommunen, hvilket er undtaget af kravet om uarbejdsdygtighed.

For at benytte ordningen skal arbejdsgiveren erklære, at det ikke er muligt at indrette arbejdspladsen eller at ændre arbejdsopgaverne således, at arbejdet kan udføres i overensstemmelse med Sundhedsstyrelses anbefalinger for personer, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med COVID-19. Arbejdsgiveren skal desuden erklære, at medarbejderen fritages helt fra sin arbejdsforpligtelse. Hvis arbejdsgiveren derimod er i stand til at tilrettelægge arbejdsrammerne sundhedsmæssigt forsvarligt, så skal medarbejderen møde på arbejde – også selvom medarbejderen er uenig i arbejdsgiverens vurdering.

I bemærkningerne til lovforslaget bliver det fremhævet, at det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at størstedelen af de personer, der er i øget risikogruppe, kan deltage i sociale sammenhænge, hvilket også tæller arbejdssituationer, når der tages hensyn til de særlige sikkerhedshensyn og forholdsregler, fx skærpet hygiejne og afstand til andre. Det bliver i øvrigt fremhævet, at personer i risikogruppen som udgangspunkt ikke behøver at blive omplaceret i deres arbejde eller at arbejde hjemmefra, selvom de dagligt har kontakt med mange mennesker. Dette vil bero på en konkret vurdering af den enkelte arbejdsplads og medarbejderen.

ARBEJDSGIVERS RET TIL SYGEDAGPENGEREFUSION

Hvis arbejdsgiveren erklærer, at medarbejderen fritages fra sin arbejdsforpligtelse i perioden, er arbejdsgiveren ved udbetaling af normal løn til medarbejderen berettiget til at modtage sygedagpenge fra medarbejderens første fraværsdag. Refusionen svarer til de sygedagpenge, som medarbejderen ville have ret til under normale omstændigheder ved sygdom.

Hvis du har behov for rådgivning om denne supplerende bestemmelse i sygedagpengeloven, eller du har spørgsmål til andre ansættelsesretlige forhold, så kontakt en af vores eksperter på området; partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen, advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen eller advokatfuldmægtig Nikolaj Sommers Gjettermann.