COVID-19: Hjælpepakker til erhvervs- og kulturlivet forlænges og mere hjælp er på vej

Coronasmittetallene stiger fortsat, og det har fået regeringen til at skærpe restriktionerne yderligere. Tirsdag den 27. oktober kom en politisk aftale mellem partierne i hus, som har til formål fortsat at hjælpe det danske erhvervs- og kulturliv. Aftalen omfatter en hjælpende hånd på 8,2 milliarder kroner, og hjælpepakkerne bliver samtidig forlænget til den 31. januar, hvis restriktionerne fortsat gælder.
News
Ansættelsesret

Aftalepartierne blev enige om følgende initiativer:

  • Kompensation til virksomheder, der er ramt af det skærpede forsamlingsforbud, og som er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst ti deltagere. Det betyder, at blandt andet taxaer samt leverandører af lyd og lys vil være omfattet af kompensationsordningerne, hvis de lever op til kravene til omsætningsnedgang samt de øvrige adgangskrav.
  • Kompensations- og garantiordninger forlænges til 31. januar 2021. Dette gælder bl.a., arrangører, selvstændige, freelancere, sæsonafhængige, musikere, kunstnere, leverandører, m.fl. Dette gælder også freelancere, kombinatører og kunstnere uden CVR-nummer.
  • Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 procent. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 procent. 
  • Virksomheder, der oplever en tilstrækkelig stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud, samt forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22:00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for henholdsvis selvstændige og faste omkostninger.
  • Kompensation til særligt nødlidende kulturinstitutioner samt kompensation for produktionsomkostninger til kulturinstitutioner.
  • Lønkompensation forlænges.

Lønkompensation

Det er allerede muligt for virksomheder, der er tvangslukket som følge af COVID-19-restriktioner, at søge lønkompensation.

Udvidelsen af hjælpepakkerne indebærer imidlertid, at også virksomheder, som må aflyse erhvervsmæssige aktiviteter og således de facto tvangslukkes på grund af de nye restriktioner, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder, ligesom de får mulighed for at sende medarbejdere hjem med lønkompensation.

Herudover vil der være mulighed for, at virksomheder, der i forbindelse med tidligere restriktioner blev tvangslukket, og derfor som konsekvens har omlagt sine erhvervsmæssige aktiviteter for at undgå tvangslunkning, kan omdannes tilbage til sin oprindelige aktivitet og få dækket op til 100 % fra kompensationsordningerne.

Har du spørgsmål til ændringerne vedrørende hjælpepakkerne, og hvordan de påvirker din virksomhed, så kontakt vores specialist på området advokat Esben Hansen, eller har du spørgsmål vedrørende ansættelsesretlige problemstillinger og lønkompensation, så kontakt vores specialister i ansættelsesret advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.