Forbrugerombudsmanden politianmelder tøjbutikskæde
Sagen kort
MASH 16 ApS, der står bag Boii Studios, er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring. Tre af kædens butikker i Odense, København og Aarhus havde udsalgsskilte med teksten ”ALT UDSALG I BUTIKKEN 50%”, hvor ”ALT” og ”50%” var markant fremhævet, mens den præciserende tekst ”UDSALG I BUTIKKEN” fremstod væsentligt mindre.
Forbrugerombudsmanden vurderer, at skiltningen gav kunderne det fejlagtige indtryk, at alle varer i butikken, var nedsat med 50 %. Dermed mener myndigheden, at virksomheden overtrådte markedsføringslovens § 5 og § 6 om vildledende markedsføring og skjulte væsentlige oplysninger.
Markedsføring ved udsalg
Virksomheder bruger ofte rabat- og udsalgstiltag som et effektivt middel til at tiltrække kunder og øge salg. Særligt i detailbranchen kan rabatter skabe stor trafik i butikkerne og øge omsætningen.
Når du som virksomhed udformer disse tilbudsbudskaber, skal du sikre, at forbrugerne får et korrekt og retvisende billede af rabattens vilkår. Hvis din markedsføring f.eks. antyder, at alle varer er nedsat, men at tilbuddet reelt kun gælder udvalgte varer og produkter, overtræder du reglerne om vildledende markedsføring.
Hvad siger markedsføringsloven?
Markedsføringslovens § 5 og § 6 beskytter forbrugerne mod urigtige eller vildledende oplysninger i erhvervsdrivendes markedsføring. Loven gælder også, selvom en virksomhed fremhæver faktuelt korrekte oplysninger på en måde, der giver forbrugerne et forkert indtryk.
I sagen mod Boii Studios vurderer Forbrugerombudsmanden, at kæden vildledte kunderne med udsalgsskilte i tre butikker med teksten ”ALT UDSALG I BUTIKKEN 50%”. Skiltene fremhævede ordene ”ALT” og ”50%”, mens den vigtige præcisering, at rabatten kun gjaldt udsalgsvarer i butikken, stod med en langt mindre iøjnefaldende skrift. Det gjorde det svært for kunderne at forstå begrænsningerne i den tilbudte rabat.
Sagens udfald
Sagen mod Boii Studios illustrerer en række af de udfordringer, som detailvirksomheder kan støde på i forbindelse med udsalgskampagner:
- Uklare betingelser for rabatter: Anvendelsen af markante budskaber som ”ALT” og ”50%” i stor skrift, mens begrænsninger fremgår med væsentligt mindre skrift, kan give et misvisende billede af kampagnens omfang. Det er i strid med markedsføringslovens krav om, at alle væsentlige oplysninger skal fremgå klart og tydeligt.
- Vildledende visuelle virkemidler: Forbrugerombudsmanden fremhæver, at skiltets design og skriftstørrelser rettede kundernes fokus mod rabatten, mens begrænsningen fremstod som en utydelig og underordnet oplysning. Denne fremstilling risikerer at påvirke forbrugernes købsbeslutning på en måde, som markedsføringsloven forbyder.
Din virksomheds ansvar
Som erhvervsdrivende skal din virksomhed sikre, at alle markedsføringstiltag, herunder udsalgskampagner overholder markedsføringslovens regler. Hvis virksomheden anvender vildledende eller uklare rabatbudskaber, kan det føre til alvorlige konsekvenser såsom politianmeldelse, bøder og skade på virksomhedens omdømme.
Det er derfor afgørende, at din markedsføring bliver gennemgået kritisk og juridisk vurderet, før kampagner offentliggøres. Det gælder både fysisk skiltning i butikkerne og online markedsføring.
Få et compliancetjek af din markedsføring
Denne sag illustrerer, hvor vigtigt det er at udforme markedsføringsmateriale i overensstemmelse med reglerne i markedsføringsloven. Forbrugerombudsmandens politianmeldelse understreger, at selv mindre uoverensstemmelser i visuel fremstilling og ordvalg kan udgøre en overtrædelse af reglerne om vildledende markedsføring.
Hos Lund Elmer Sandager rådgiver vi om markedsføringslovens bestemmelser og hjælper med at sikre, at din markedsføring er lovlig. Kontakt partner, advokat Torsten Hylleberg, hvis din virksomhed ønsker sparring om, hvordan I bedst kan undgå markedsføringsretlige faldgruber.