Nyt EU-direktiv skærper danske arbejdsgiveres mulighed for at forbyde bibeskæftigelse

Mange virksomheder har i dag klausuler i deres ansættelseskonktrakter, der forbyder medarbejdere at have andet arbejde ved siden af arbejdet hos virksomheden. EU har den 13. juni 2019 vedtaget et nyt direktiv, der har til formål at medvirke til gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår, og som samtidig giver medarbejdere bedre mulighed for bibeskæftigelse.
News
Ansættelsesret

Baggrund for direktivet

Det har siden 1991 været muligt for arbejdsgivere at forbyde bibeskæftigelse hos medarbejdere udenfor det tidsrum, hvor medarbejderen arbejder for arbejdsgiveren. Arbejdsmarkedet har ændret sig betydeligt siden 1991 og bl.a. derfor ændres disse regler nu, så medarbejdere fremadrettet får adgang til at tage bibeskæftigelse uden arbejdsgivers forhåndsgodkendelse.

Baggrunden for ændringen er primært hensynet til fleksibilitet af medarbejderens beskæftigelse, som derved opnår mulighed for en mere varieret tilrettelæggelse af arbejdet.

Direktivet fremhæver, at medlemslandene fremadrettet skal sikre, at en arbejdsgiver hverken bør:

  • forhindre en arbejdstager i at tage ansættelse hos andre arbejdsgivere uden for den tidsplan, der er fastsat hos arbejdsgiveren, eller
  • udsætte en arbejdstager for ugunstig behandling for at gøre dette.

Forbuddet mod bibeskæftigelse har hidtil været anvendt i et utal af ansættelseskontrakter på det danske arbejdsmarked, hvor brede klausuler ikke har gjort det muligt for medarbejdere at have nogen former for bibeskæftigelse. I 2022 vil det ikke længere vil være foreneligt med EU-retten, hvorfor mange virksomheder skal opdatere deres ansættelseskontrakter.

Fortsat muligt at aftale et forbud

Arbejdsgivere har dog fortsat mulighed for at forbyde medarbejderes bibeskæftigelse, hvis beskæftigelsen ikke er forenelig med arbejdstagerens primære beskæftigelse. Forbuddet skal dog varetage legitime hensyn.

Direktivet vil derfor skærpe arbejdsgivers mulighed for at indføre et forbud mod bibeskæftigelse, og det må forventes, at der skal være tungtvejende hensyn, som eksempelvis beskyttelse af arbejdstagerens sikkerhed og sundhed, forretningshemmeligheder, integriteten i den offentlige forvaltning eller undgåelse af interessekonflikter, før et forbud vil være foreneligt med direktivet.

Beskæftigelsesministeriet har bolden

Direktivet skal senest være implementeret i Danmark i 2022, som er et arbejde, der netop er overgået til Beskæftigelsesministeriet.  Det er således op til ministeriet at vurdere, hvordan reglerne på det danske område i sidste ende skal formuleres og være forenelige med EU-retten. Lund Elmer Sandager følger udviklingen på tæt hold.

Hvis du har spørgsmål til de nye regler, eller behov for at få ændret nuværende ansættelseskontrakter, så kontakt en af vores ansættelsesretseksperter partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Nikolaj Sommers Gjettermann.