COVID-19: To principielle afgørelser fastslår, at nedlukningen af Danmark i marts 2020 var en force majeure-begivenhed

Københavns Byret har i to ens afgørelser i 2021 givet Lund Elmer Sandagers klient medhold i, at det var berettiget at ophæve medarbejderes ansættelsesforhold uden varsel, da den danske regering i marts 2020 tvangslukkede størstedelen af de liberale erhverv med mindre end én dags varsel som følge af COVID-19.
News
Ansættelsesret

BAggrund

Den 17. marts 2020 kl. 19.00 afholdt Statsministeriet som bekendt et pressemøde, hvor regeringen varslede tvangslukning af størstedelen af de liberale erhverv. Tvangslukningen trådte i kraft dagen efter den 18. marts 2020 kl. 10.00.  

Få dage inden tvangslukningen havde Folketinget vedtaget en ny epidemilov, der fjernede den tidligere epidemilovs bestemmelse, der gav erhvervsdrivende ret til erstatning for tab som følge af foranstaltninger som fx tvangslukning.

Dagen efter varslingen om tvangslukning valgte Lund Elmer Sandagers klient, der arbejder med restaurations- og kantinedrift, at ophæve alle sine ansættelsesforhold, idet det som følge af tvangslukningen ikke længere var muligt for selskabet at udføre dets kerneaktiviteter.

To af selskabets medarbejdere anlagde herefter sag mod selskabet med påstand om betaling af løn i opsigelsesperioden. Begge medarbejderne havde et opsigelsesvarsel på 14 dage, og der var ikke aftalt en force majeure-klausul i ansættelseskontrakterne.  

Afgørelserne

I begge sager kom Københavns Byret efter bevisførelsen frem til, at der indtrådte en force majeure-begivenhed ved regeringens nedlukning af de liberale erhverv den 18. marts 2020.

Et af de principielle spørgsmål i sagerne var herefter, om force majeure kan påberåbes, når det ikke er aftalt i en ansættelseskontrakt, eller hvor ansættelsesforholdet ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst.

Københavns Byret gav Lund Elmer Sandagers klient medhold i, at force majeure er en del af de udfyldende retsregler, der finder anvendelse, hvor forholdet ikke er udtrykkeligt reguleret i en aftale. Force majeure kan derfor påberåbes, uanset om det er reguleret i en ansættelseskontrakt, eller om medarbejderne er omfattet af en kollektiv overenskomst.

Selskabet kunne derfor påberåbe sig force majeure som ophævelsesgrund den 18. marts 2020 uden derved at ifalde erstatningsansvar overfor medarbejderne.

Sagerne er principielle, idet de omhandler force majeure som følge af COVID-19, samt anvendelsen af force majeure-begrebet inden for ansættelsesretten.

Hvis du har spørgsmål til sagerne, så kontakt vores ansættelsesretlige specialister advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen, som førte sagerne ved Københavns byret.