Sådan kan regeringens lovprogram påvirke ansættelses- og arbejdsretten

Den 1. oktober fremlagde regeringen lovprogrammet for folketingsåret 2024/2025, der præsenterer en række væsentlige lovforslag, som kan få stor betydning for dig som arbejdsgiver. Regeringens tiltag dækker en bred vifte af områder fra kønsbalance i bestyrelser til arbejdsmiljø og regulering af udstationerede arbejdstagere. Vi dykker ned i de mest centrale forslag og deres potentielle betydning for dig som arbejdsgiver.
News
Ansættelsesret

Øget fokus på kønsbalance i ledelsen

Lovforslaget om kønsbalance i ledelsen, der er fremsat for at implementere direktiv (EU) 2022/2381 af 23. november 2022, har til formål at fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber. Dette lovforslag adresserer dagsordenen om ligestilling.

Forslaget har som mål at sikre en bedre kønsfordeling i ledende stillinger i børsnoterede selskaber. Når lovforslaget er vedtaget, vil de omfattede virksomheder blive forpligtet til at sikre, at mindst 40 % af deres ledelsesmedlemmer er fra det underrepræsenterede køn. 

  • Dette kan ændre dynamikken i og tilgangen til bestyrelsesrekrutteringer og skabe øget fokus på diversitet i ledelsen. 

Arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere

En af de mest omtalte ændringer er indførelsen af arbejdspligt for borgere, der modtager kontanthjælp. Disse borgere vil blive pålagt at arbejde i op til 37 timer om ugen i forskellige former for ansættelse, herunder nytteindsats og virksomhedspraktik.

  • For arbejdsgivere, der opfylder kravene og gerne vil hjælpe til med at give kontanthjælpsmodtagere arbejdserfaring eller mulighed for at komme tilbage til arbejdsmarkedet efter længere tids ledighed, kan det betyde nye muligheder for at få tilført ekstra offentlig støttet arbejdskraft samtidig med, at virksomheden er med til at løfte et socialt ansvar.

Forhøjelse af folkepensionsalderen

Lovforslaget sigter mod at forhøje folkepensionsalderen gradvist fra 2040 for at tage højde for den stigende levealder i Danmark. Målet er at sikre, at flere danskere forbliver aktive på arbejdsmarkedet længere og bidrager til pensionssystemets bæredygtighed. Denne ændring udspringer af en politisk aftale fra 2015 om levetidsindeksering. 

  • For arbejdsgivere betyder det også bedre muligheder for rekruttering og udvikling af seniorer på arbejdspladsen. 

Forenkling af regelsættet for arbejdsgivere i forhold til arbejdsmarkedstilknyttede tilskudsordninger 

Ministeriet ønsker at gøre det lettere for arbejdsgivere at navigere i tilskudsordninger såsom løntilskud og praktikophold. For at opnå dette kan der indføres forenklede ansøgningsprocesser og reducerede administrative byrder. 

  • Målet er at gøre ordningerne mere attraktive og tilgængelige for virksomheder, hvilket kan fremme brugen af disse tiltag til ansættelse og oplæring.

Styrkelse af indsatsen for unge uden for arbejdsmarkedet

Der arbejdes på en målrettet indsats for unge under 30 år, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Tiltagene kunne inkludere mentorstøtte, erhvervsafklarende kurser og udvidede praktikmuligheder i samarbejde med private virksomheder. 

  • Målet er at skabe flere veje ind på arbejdsmarkedet gennem partnerskaber, hvor private virksomheder kan spille en aktiv rolle i at tilbyde praktik- og lærepladser, som kan hjælpe unge med at opnå relevant erfaring og opbygge netværk i erhvervslivet.

Strammere regler for udstationering og dokumentationskrav

Med målet om at reducere social dumping og brugen af illegal arbejdskraft stiller regeringen nye krav til registrering og dokumentation af udstationerede medarbejdere. 

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, skal arbejdsgivere sikre opbevaring og kunne fremvise ansættelseskontrakter og arbejdstilladelser for udenlandske arbejdstagere fra tredjelande, der arbejder i Danmark. 

  • For virksomheder, der ofte hyrer udenlandsk arbejdskraft, kan de øgede krav medføre administrativt pres og et større fokus på compliance.

Minimumskrav til medarbejderindkvartering

Et nyt lovforslag sigter mod at forbedre de boligmæssige forhold for medarbejdere, som arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for. Formålet er at sikre basale levevilkår og øge medarbejdernes trivsel. 

  • For virksomheder i sektorer som byggeri og landbrug, der ofte tilbyder bolig til ansatte, kan dette føre til yderligere udgifter og flere logistiske overvejelser.

Skærpet arbejdsmiljølovgivning og konsekvenser for byggeindustrien

Regeringen lægger op til at styrke Arbejdstilsynets beføjelser til at pålægge arbejdsstop på byggepladser med gentagne arbejdsmiljøovertrædelser. 

  • Dette stiller nødvendige krav til byggevirksomheder, som nu vil have incitament til at sikre overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen for at undgå potentielle stop, der kan forsinke projekter og øge omkostningerne.

Hvordan ser fremtiden ud for arbejdsgivere og lønmodtagere?

Regeringens nye lovprogram lægger op til omfattende ændringer, der vil kræve strategiske tilpasninger og øgede ressourcer for arbejdsgivere, herunder justeringer af rekrutterings- og ansættelsesprocedurer samt et øget fokus på arbejdsmiljø og compliance. 

Ved at imødekomme og eventuelt tilpasse sig disse nye regler kan virksomheder sikre, at de både overholder lovgivningen og drager fordel af de nye muligheder, der opstår. 

Læs hele det nye lovprogram her.

LES’ bemærkninger

I LES følger vi udviklingen i de mange foreslåede væsentlige ændringer i lovgivningen, og vi stræber efter at holde os på forkant med de forslag og tiltag, der kan forme fremtidens arbejdsplads for både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller til de øvrige fremsatte lovforslag og tiltag og hvad de betyder for din virksomhed, er du velkommen til at henvende dig til partner, advokat Michael Møller Nielsen i Ansættelsesret, eller din sædvanlige kontakt hos LES.