Ny EU-forordning om tvangsarbejde er en milepæl - og indeholder en række krav til virksomheder
Den Europæiske Union har taget et markant skridt for at forbedre den del af menneskerettighederne, der bl.a. forbyder tvangsarbejde. Med en ny forordning forbyder EU salg af produkter, der er fremstillet ved brug af tvangsarbejde. Den såkaldte Forced Labour Regulation (FLR) styrker derfor både ESG-compliance og arbejdsmiljøet ved at stille nye krav til virksomheder med globale forsyningskæder.
Kort om forordningen
Virksomheder skal sikre, at deres produkter ikke er forbundet med tvangsarbejde i nogen del af forsyningskæden. Hvis myndighederne konstaterer at et produkt er produceret ved brug af tvangsarbejde, skal virksomheden hurtigt trække produkterne tilbage fra markedet, genanvende dem eller destruere dem. Overtrædelser kan føre til betydelige bøder.
Forordningen bygger på EU's Corporate Sustainability Due Diligence Directive, som pålægger virksomheder at identificere, forebygge og afbøde negative konsekvenser for menneskerettigheder og miljø i deres aktiviteter. FLR går dog længere ved at fokusere direkte på at eliminere tvangsarbejde og moderne slaveri.
Ansvar og gensidig anerkendelse
Myndighederne bærer ansvaret for at undersøge og dokumentere brugen af tvangsarbejde i forsyningskæder. EU-Kommissionen skal undersøge sager uden for EU, mens nationale myndigheder vil håndtere sager internt i EU.
Myndighederne kan undersøge virksomheder og deres forsyningskæder. Hvis de påviser tvangsarbejde, kan de træffe beslutning om at forbyde, tilbagetrække eller destruere de berørte produkter. Andre medlemslande skal anerkende disse beslutninger gennem princippet om gensidig anerkendelse.
Betydning for virksomheder: ESG, forsyningskæder og sanktioner
Forordningen understreger behovet for, at virksomheder prioriterer ESG-compliance og tager ansvar for deres forsyningskæder. Som virksomhed skal I undgå social washing, som er et begreb der dækker over at overdrive initiativer om ansvarlighed. En virksomhed kan ikke sige ét uden at kunne dokumentere, at det også er korrekt.
Overdriver I utilsigtet jeres ESG-indsats, risikerer I sanktioner, retssager og skade på jeres omdømme. Derfor bør I være gennemsigtige om de udfordringer og begrænsninger, I møder, og løbende prioritere forbedringer i due diligence-processerne ved udvælgelse af leverandører fra forskellige steder i verden.
Succes med implementering af forordningen afhænger af effektiv håndhævelse fra myndighedernes side og strenge sanktioner mod overtrædelser. Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) anslår, at den private sektor hvert år tjener 63,9 milliarder dollars på tvangsarbejde. Forordningen kræver derfor både politisk vilje og praktisk handling for at skabe reel forandring.
LES’ bemærkninger
Den nye forordning markerer et vigtigt skridt for menneskerettigheder og ESG-compliance i EU. For danske virksomheder med globalt fokus øger reglerne behovet for opmærksomhed på forsyningskæder og due diligence. Samtidig sender forordningen et klart signal om at ansvarlighed og bæredygtighed ikke længere er valgfrie ambitioner, men juridiske krav, som EU-institutionerne forventer, at alle virksomheder lever op til og bidrager til sikring af.
Hvis I har spørgsmål eller brug for rådgivning om, hvordan I sikrer jeres forsyningskæde, kan I kontakte partner Michael Møller Nielsen, der er specialist arbejdsret, eller partner Torsten Hylleberg, der er specialist i ESG og compliance.
De arbejder tæt sammen for at sikre bevidsthed hos Lund Elmer Sandagers kunder om betydningen af compliance, og hvad I som virksomhed kan gøre, for at leve op til de øgede krav myndighederne stiller.