Nye barselsregler styrker vilkårene for selvstændige fra 2026

Folketinget har den 29. april 2025 vedtaget ændringer i barselsloven, som forbedrer mulighederne for selvstændige erhvervsdrivende under barsel. Lovændringerne træder i kraft i januar 2026 og skal styrke både økonomisk tryghed og fleksibilitet for nye iværksættere samt selvstændige i øvrigt.
Nyhed
Ansættelsesret

Øget økonomisk sikkerhed for nystartede iværksættere

I dag har selvstændige som udgangspunkt kun ret til barselsdagpenge, hvis de har udøvet selvstændig virksomhed i mindst 6 ud af de seneste 12 måneder, heraf den sidste måned før barslen, jf. barselslovens § 28. Har den selvstændige virksomhed været udøvet i mindre end de 6 måneder, kan tidligere beskæftigelse som lønmodtager dog medregnes, men dette gælder alene i relation til beskæftigelseskravet og ikke i forhold til beregningsgrundlaget for dagpengene. Derfor kan nye iværksættere opleve lave udbetalinger i opstartsfasen. 

Med lovændringen bliver det nu muligt at beregne barselsdagpengene ud fra tidligere lønindtægt – helt op til fem år før den selvstændiges opstart af virksomheden. Dette giver en langt bedre økonomisk sikkerhed for de nystartede iværksættere. 

Ny bagatelgrænse: Selvstændige kan genoptage arbejde på op til 3,5 timer om ugen og fortsat modtage fulde barselsdagpenge 

Hvis arbejdet genoptages delvist i den periode, hvor der er ret til barselsdagpenge, udbetales der efter de nuværende regler tilsvarende nedsat barselsdagpenge i henhold til barselslovens § 22, stk. 3, og barselsbekendtgørelsens § 3. Desuden følger det af barselslovens § 22, stk.1, 2. pkt., at en mor hverken helt eller delvist har mulighed for at genoptage arbejdet de første 2 uger efter fødslen. Reglerne hidtil vanskeliggør altså at holde barselsorlov, samtidig med at man – særligt som kvinde – er ansvarlig for en selvstændig virksomhed. 

Med de nye regler indføres en ny bagatelgrænse herfor: Selvstændige kan fra januar 2026 udføre op til 3,5 times arbejde ugentligt under barsel og derved varetage mindre administrative opgaver i sin virksomhed, uden at dette får betydning for retten til fulde barselsdagpenge. 

De nye regler er særligt tiltænkt at fremme en mere ligelig kønsbalance blandt selvstændige, hvor kvinder i dag er underpræsenterede. Ifølge Beskæftigelsesministeren skyldes det bl.a., at barsel og ansvar for en selvstændig virksomhed kan være vanskelig at forene. Denne lovændring skal derfor bidrage til, at både fædre og mødre reelt kan tage barsel – også når de er selvstændige.

Hvis du har spørgsmål til de nye barselsregler for selvstændige eller andre ansættelsesretlige spørgsmål, så kontakt en af vores ansættelsesretlige specialister partner Michael Møller Nielsen, associeret partner Julie Flindt Rasmussen, advokat Lene Lindved Fruensgaard eller advokatfuldmægtig Liw Christensen