COVID-19: Lønkompensationsordningen forlænges og krav om afholdelse af feriedage genindføres

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er den 14. januar 2021 blevet enige om at forlænge den generelle lønkompensationsordning frem til, at de nuværende COVID-19-restriktioner ophører. Med forlængelsen af lønkompensationsordningen kan arbejdsgivere varsle ferie m.v. for de medarbejdere, der søges lønkompensation for.
Nyhed
Ansættelsesret

Med den nye aftale er lønkompensationsordningen, der trådte i kraft den 9. december 2020, blevet forlænget indtil de skærpede COVID-19-restriktioner ophører. Indtil videre ophører restriktionerne den 28. februar 2021.

Betingelserne for at søge lønkompensation er ikke ændret med forlængelsen. Dog er der indført en omstillingsperiode på syv kalenderdage, hvor virksomheden stadig kan søge om lønkompensation, efter de skærpede restriktioner er ophørt.

Lønkompensationsordningens indhold i korte træk

  • Medarbejderne må gerne arbejde i hjemsendelsesperioden, men virksomheden vil ikke være berettiget til lønkompensation for de dage, hvor medarbejderne arbejder.
  • Retten til udbetaling af lønkompensation forudsætter, at virksomheden hjemsender minimum 30 pct. eller mere end 50 af virksomhedens ansatte i gennemsnit over hele kompensationsperioden
  • Virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden
  • Virksomheden må ikke afskedige ansatte i den lønkompenserende periode som følge af økonomiske årsager
  • Lønkompensationen vil udgøre 75 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn månedligt, dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet ansat
  • For ikke-funktionærer vil lønkompensationen udgøre 90 pct. af de samlede lønudgifter, dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet ansat
  • Virksomheden kan vælge at søge kompensation for enkelte arbejdssteder (p-numre) eller hele virksomheden
  • Virksomheder kan ikke søge kompensation for medarbejdere ansat efter 7. december 2020

Lønkompensationsordningen og ferie

Med forlængelsen af lønkompensationsordningen er det aftalt, at arbejdsgiver fra den 18. januar 2021 kan varsle én dags ferie m.v. til afholdelse for hver lønkompenserende måned, hvor medarbejderen er hjemsendt. En lønkompenserende måned svarer til 28 kalenderdage.

Dog gælder det særskilt, at medarbejderen skal bidrage med én feriedag i perioden fra den 18. januar - 7. februar 2021 svarende til 21 dage. Lønkompensationsperioden er derfor forkortet i denne periode.

Arbejdsgivere kan maksimalt pålægge medarbejderen at bidrage med fem feriedage m.v. i den samlede periode, hvor virksomheden modtager lønkompensation.

Det er forudsat i aftalen om forlængelse af lønkompensationsordningen, at allerede varslet eller aftalt ferie m.v., som er fastlagt forud for den 17. januar 2021, bliver afholdt som planlagt og indgår i de dage, som medarbejderen efter aftale er forpligtet til at afholde.

Medarbejdere, der har aftalt lønnedgang som konsekvens af COVID-19, kan ikke pålægges at afholde feriedage i den periode, virksomheden modtager lønkompensation.

Hvis du har spørgsmål til lønkompensationsordningen eller om afholdelse af ferie i perioden, så kontakt vores ansættelsesretlige specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen; advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.