COVID-19: Nyt krav om negativ COVID-19-test for udenlandske arbejdstagere fra højrisikolande

Efter den seneste tids stigning i smittetallene har regeringen indført nye tiltag og skærpede restriktioner for vandrende arbejdstagere, der trådte i kraft den 26. oktober 2020. Restriktionerne indebærer krav om fremvisning af en negativ COVID-19-test for arbejdstagere fra højrisikolande.
Nyhed
Ansættelsesret

BAGGRUND FOR DE NYE RESTRIKTIONER

Den øgede smittespredning og lokale smitteudbrud har fået regeringen til at indføre nye restriktioner for at inddæmme smittespredningen af COVID-19. En række af initiativerne er særligt rettet mod udenlandsk arbejdskraft, da de nyeste målinger fra Statens Serum Institut viser, at der de seneste uger har været en stigende andel af personer med polsk herkomst blandt de påviste tilfælde af smitte med COVID-19.

Tiltagene består blandt andet i oprettelse af mobile teststationer, der skal ud til større arbejdspladser og indkvarteringsboliger, gennemførelse af skærpet COVID-19-tilsyn på arbejdspladser, hvor en stor andel er udenlandsk arbejdskraft, og øget fokus på arbejdstagernes boligforhold. 

KRAV OM NEGATIV COVID-19-TEST

Regeringen har med virkning fra den 26. oktober indført krav om, at arbejdstagere med bopæl i højrisikolande skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test for at rejse ind i Danmark. Testen skal være foretaget højest 72 timer før indrejsen.

Listen over højrisikolande opdateres løbende af Statens Serum Institut, og ved instituttets seneste vurdering blev alle EU-lande kategoriseret som højrisikolande med undtagelse af de baltiske lande, Norge, Sverige, Tyskland, Finland, Grækenland og Cypern.

Fremover vil der blive ført en intensiveret stikprøvekontrol ved grænsen, hvor indrejsende fra højrisikolande, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test, som udgangspunkt må påregne at blive afvist ved grænsen. I de første dage efter kravets ikrafttrædelse vil grænsepersonalet dog håndhæve kravet under hensyntagen til, at de indrejsende skal have mulighed for at indrette sig efter reglerne.

ER ALLE ARBEJDSTAGERE OMFATTET AF RESTRIKTIONERNE?

Danske statsborgere og personer med dansk bopæl vil fortsat kunne rejse ind i landet uanset formål og uden fremvisning af negativ COVID-19-test.

Herudover vil pendlere, der dagligt krydser grænsen, og godstransport være fritaget fra kravet om fremvisning af negativ COVID-19-test for at sikre forsyningen til danske virksomheder.

Har du spørgsmål til de nye restriktioner eller andre ansættelsesretlige spørgsmål, så kontakt vores specialister i ansættelsesret partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen