Nyt lovforslag om barselsudligningsordning for selvstændige er fremsat

Regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten er blevet enige om, at selvstændige fremover skal være omfattet af barselsordningen Barsel.dk på samme vilkår som private arbejdsgivere, hvilket betyder, at selvstændige kan se frem til højere indtægt under barsel.
Nyhed
Ansættelsesret

Baggrund for lovforslaget

Selvstændige erhvervsdrivende har ret til barsel og orlov, men det har i mange tilfælde hidtil betydet økonomisk usikkerhed særligt for kvindelige selvstændige, der ofte skal tage flere måneder ud af kalenderen og væk fra forretningen med en betydelig indtægtsnedgang.  

Den nye ordning indeholder helt konkret, at selvstændige vil modtage et ekstra beløb om måneden under barsel udover de normale barselsdagpenge.

Beløbet, som den selvstændige på barsel vil modtage under ordningen, bliver beregnet ud fra, hvor meget den enkelte tjener som selvstændig. Kompensationen er tiltænkt finansieret ved, at private arbejdsgivere indbetaler til den fælles udligningsordning, som er en del af barselsordningen Barsel.dk, der bliver administreret af ATP.

Den nye ordnings ikrafttrædelse

Lovforslaget bliver sendt i høring fredag den 4. september og forventes fremsat i november. Den nye ordning vil derefter forventeligt træde i kraft til januar 2021. Når EU’s regler om to måneders øremærket barsel til fædre bliver indført i Danmark, vil den nye barselsudligningsordning også bidrage med økonomisk støtte til mandlige selvstændige.

Det er endnu ukendt, hvilke specifikke dele lovforslaget indeholder, men Lund Elmer Sandager følger udviklingen tæt.

Hvis du har spørgsmål til det nye lovforslag eller andre ansættelsesretlige spørgsmål, så kontakt vores specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen og advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.