Nyt ansøgningstidspunkt for bevarelse af dansk statsborgerskab for udlandsdanskere

Udlændinge- og Integrationsministeriet har ændret tidspunktet for ansøgning om bevarelse af dansk statsborgerskab efter 22-års-reglen. Nu kan danske statsborgere, der er født i udlandet, søge om bevarelse allerede fra det fyldte 20. år. Dette giver ansøgerne en længere tidsramme til at sikre deres statsborgerskab inden den afgørende grænse ved 22 år.
Nyhed
Ansættelsesret

Udlændinge- og Integrationsministeriet har netop offentliggjort en væsentlig praksisændring om bevarelse af statsborgerskab for danskere født i udlandet. Det drejer sig om den såkaldte 22-års-regel. 

Hvad er 22-års-reglen, og hvem er den relevant for? 

22-års-reglen gælder for danske statsborgere, der er født i udlandet, og som ikke har tilstrækkelig tilknytning til Danmark. Hvis du ikke har boet i Danmark i mindst ét år eller opholdt dig i landet i mindst én sammenhængende længere periode, hvor du har været bopælsregistreret, risikerer du at miste dit statsborgerskab, når du fylder 22 år, hvis du ikke søger om bevarelse hos de danske myndigheder.  

Tidligere og nuværende krav – hvad er ændret? 

Tidligere kunne udlandsdanskere først ansøge om bevarelse, når de fyldte 21 år. Med den nye praksis kan du nu indsende din ansøgning fra det fyldte 20. år. Dette giver dig som ansøger et ekstra år til at påbegynde processen og sikre, at ministeriet behandler din ansøgning i tide. Før ændringen var tidsrammen for ansøgning meget snæver, især da sagsbehandlingstiden for disse sager i øjeblikket ligger på 13-15 måneder. Ved afslag kunne ansøgningsvinduet typisk være udløbet, hvilket gjorde det umuligt at rette op. 

Hvordan sikrer du dit danske statsborgerskab? 

For at bevare dit danske statsborgerskab som udlandsdansker skal du kunne dokumentere din tilknytning til Danmark, inden du fylder 22 år. Ophold i Danmark er den vigtigste faktor. Du skal have opholdt dig i Danmark på korte ferieophold eller lignende i mindst et år samlet set. Ophold på mindst 3 sammenhængende måneder, hvor du har en dansk adresse i CPR, kan også dokumentere tilknytning. Desuden kan bopæl i et andet nordisk land i mindst 7 år sidestilles med bopæl i Danmark.  

Ministeriet vurderer også din kulturelle og sproglige tilknytning. Beherskelse af dansk sprog og medlemskab af danske foreninger kan styrke din sag.  

Få juridisk hjælp som udlandsdansker 

Hos Lund Elmer Sandager arbejder vi ofte med udlandsdanskeres relationer til Danmark som et særligt og betroet område. Det kan omfatte mange forskellige forhold som drift af virksomhed, fast ejendom, arv, sikring af ret til ophold for medfølgende familiemedlemmer og som en særlig disciplin de komplicerede regler om dansk statsborgerskab.  

Vi har hjulpet mange udlandsdanskere med at bevare og generhverve dansk statsborgerskab. Vi kan hjælpe dig med at navigere i de komplekse regler omkring 22-års-reglen og ansøgning om bevarelse af statsborgerskab. 

Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning om de nye regler eller ansøgningsprocessen generelt, kan du kontakte partner, advokat Michael Møller Nielsen, der har rådgivet om reglerne i mange år.