COVID-19: Arbejdsgivere kan ved lov nu kræve coronapas og test for Covid-19
Med aftalen var der enighed om, at det er vigtigt, at arbejdsgivere har de rette redskaber til at håndtere den stigende smittespredning i samfundet og på arbejdspladserne, så virksomhedernes drift kan fortsætte, og medarbejdere trygt kan gå på arbejde.
På baggrund af aftalen fremsatte regeringen torsdag den 18. november 2021 et forslag til lov om arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v., som nu er trådt i kraft.
Formålet med loven er blandt andet at give arbejdsgivere de nødvendige værktøjer til at begrænse smittespredningen og forhindre eventuelle udbrud på arbejdspladserne.
Loven i korte træk
Fremvisning af coronapas
Det fremgår af loven, at så længe Covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, kan arbejdsgivere pålægge en ansat at forevise et gyldigt coronapas.
Arbejdsgivere skal i overensstemmelse med relevant lovgivning og eventuelle overenskomster skriftligt informere de berørte ansatte om, at de vil blive pålagt forevisning af coronapas samt arbejdsgiverens begrundelse herfor.
Det fremgår af bemærkningerne til loven, at så længe Covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, er saglighedskravet for at pålægge ansatte at fremvise coronapas opfyldt. Det er således ikke nødvendigt, at arbejdsgiveren i sin begrundelse angiver andet end, at Covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.
Kravet om test
Loven åbner også for, at arbejdsgiver har kan pålægge en medarbejder hurtigst muligt at blive testet og give oplysning om resultatet, herunder om tidspunktet for testning, hvis medarbejderen er testet positiv.
Det fremgår af bemærkningerne til loven, at kravet om test skal kunne tages i brug af arbejdsgiveren, hvis en af følgende begrundelser er til stede;
- sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredning med Covid-19
- væsentlige driftsmæssige hensyn, der foreligger i relation til den pågældende virksomhed
En test pålagt af en arbejdsgiver skal så vidt muligt gennemføres i den ansattes sædvanlige arbejdstid og i overensstemmelse med de regler og retningslinjer, som relevante myndigheder har fastsat herfor.
Ny mulighed for selvtest
Det er nu også muligt for arbejdsgivere at pålægge medarbejdere at anvende selvtest på arbejdspladsen, hvis disse selvtest er CE-godkendte tests, og så længe testen anvendes i overensstemmelse med anvisningerne for den pågældende test.
Sådanne selvtests vil dog ikke medføre et gyldigt coronapas, men kan være en nem og hurtig måde at teste medarbejdere på.
Ansættelsesretlige konsekvenser
En medarbejder, der ikke efterkommer et pålæg om test, skal kunne mødes med ansættelsesretlige sanktioner. Det er dog en betingelse, at arbejdsgiveren forinden har oplyst medarbejderen om eventuelle sanktioner, hvis medarbejderen ikke vil lade sig teste.
Dette følger af et almindeligt ansættelsesretligt princip, da det fremgår af ledelsesretten, at medarbejdere er forpligtede til at følge de anvisninger, som arbejdsgiveren fastlægger inden for ansættelsesforholdets rammer.
Hvis du har spørgsmål til coronapas og test på arbejdspladsen eller andre spørgsmål om Covid-19 indenfor ansættelsesretten, så kontakt vores specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen eller advokat Julie Flindt Rasmussen.