COVID-19: Ny midlertidig trepartsaftale om lønkompensation og arbejdsfordeling i nødlidende virksomheder

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale om forlængelse af den midlertidige arbejdsfordelingsordning og ordningen om lønkompensation for tvangslukkede virksomheder som følge af COVID-19. Derudover har virksomheder, som er hårdt ramte af coronakrisen, nu igen mulighed for at få kompensation.
Nyhed
Ansættelsesret

Forlængelse af arbejdsfordelingsordningen

Den midlertidige arbejdsfordelingsordning, som oprindeligt var planlagt til at ophøre den 31. december 2021, bliver forlænget til den 31. marts 2022.

Arbejdsfordelingsaftalen går ud på, at arbejdsgivere har mulighed for at dele arbejdet mellem sine ansatte. De ansatte, som ikke arbejder for virksomheden, vil i stedet kunne modtage dagpenge. På den måde forventer regeringen og arbejdsmarkedets parter, at færre virksomheder bliver nødsaget til at fyre sine ansatte, hvis ikke der er arbejde nok som konsekvens af COVID-19.

De eksisterende regler om den midlertidige arbejdsfordelingsordning fortsætter derfor uændret.

De nye aftaler om lønkompensation

Lønkompensation for tvangslukkede virksomheder

Den midlertidige lønkompensationsordning for tvangslukkede virksomheder bliver forlænget.  Dette betyder, at tvangslukkede virksomheden uden omsætning kan hjemsende deres medarbejdere på lønkompensation.

Ordningen gælder tvangslukkede virksomheder, der grundet forbud ikke må holde åbent.

Midlertidig lønkompensationsordning til hårdtramte virksomheder

Som en del af trepartsaftalen har parterne tillige aftalt, at også virksomheder, der er hårdt ramte, kan modtage lønkompensation for hjemsendte medarbejdere. Denne midlertidige ordning  gælder fra den 10. december 2021 til den 15. januar 2022.

Det er et krav, for at gøre brug af denne midlertidige ordning, at virksomheden hjemsender mindst 30 % af medarbejderne.

Det gælder for begge kompensationsordninger, at virksomhederne ikke kan modtage kompensation for 3 dage i den lønkompenserende periode. Dette er aftalt, da kompensationsordningsperioden strækker sig over juleferien.

Der gælder ikke noget krav om, at medarbejderne skal afholde feriedage, men ferie, som er aftalt inden den 10. december 2021, skal afholdes som planlagt.

Det er en betingelse, at virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden. Kompensationen udgør 75 % af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers månedlige løn, mens kompensationen udgør 90 % af de samlede lønudgifter for omfattede ikke-funktionærers løn månedligt. Imidlertid kan kompensationen maksimalt udgøre 30.000 kr. om måneden for hver fuldtidsansatte medarbejder. 

Det er yderligere en betingelse for modtagelse af lønkompensation, at virksomheden i lønkompensationsperioden ikke opsiger medarbejdere, som er økonomisk begrundet. Dette betyder imidlertid ikke, at virksomheden ikke kan opsige medarbejderen som følge af andre forhold, fx medarbejderens misligholdelse af ansættelsesforholdet.

Skæringsdatoen, for hvornår virksomheder sidst må have afskediget medarbejdere, er den 9. december 2021.
Virksomheder kan modtage lønkompensation for medarbejdere, der blev ansat før den 8. december 2021.

Læs hele trepartsaftalen om forlængelse af midlertidig arbejdsfordelingsordning og lønkompensation her.

Hvis du har spørgsmål til trepartsaftalen om forlængelse af den midlertidige arbejdsfordelingsordning og lønkompensationsordningerne, så kontakt vores ansættelsesretlige specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen; advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Mina Faiz.