COVID-19: Ny trepartsaftale om midlertidig arbejdsfordelingsordning
Flere virksomheder lider fortsat under nedlukningen af Danmark og de afledte restriktioner som bl.a. forsamlingsforbuddet, der skal forebygge spredningen af COVID-19. Senest med tiltagene udmeldt 7. september.
Den midlertidige lønkompensationsordning, som mange virksomheder har benyttet sig af hidtil, ophørte 31 august 2020, og derfor er den nye aftale mellem regeringen og arbejdsmarkeds parter nu på plads, som skal forhindre afskedigelser.
Regeringen estimerer, at ca. 30.000 arbejdspladser vil gøre brug af den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning som alternativ til afskedigelser.
Hvad indebærer den nye ordning?
Arbejdsfordelingsaftalen går i sin enkelthed ud på, at arbejdsgivere har mulighed for at dele arbejdet mellem sine ansatte. De ansatte, som ikke arbejder for virksomheden, vil i stedet kunne modtage dagpenge. På den måde forventer regeringen og arbejdsmarkedets parter, at færre virksomheder bliver nødsaget til at fyre sine ansatte, hvis ikke der er arbejde nok som konsekvens af krisen.
Som led i aftalen bliver den maksimale dagpengesats forhøjet til 23.000 kr. om måneden.
Ansatte omfattet af arbejdsfordeling kan efter aftale med virksomheden afholde efteruddannelse i den periode, hvor de ikke arbejder for virksomheden.
Hvad med den eksisterende jobdelingsordning?
Den nye midlertidige jobdelingsordning skal fungere som et supplement til den allerede eksisterende jobdelingsordning. De forskellige ordninger kan således benyttes samtidig, og en afsluttet arbejdsfordeling efter den eksisterende ordning er ikke en hindring for en arbejdsfordeling efter den nye midlertidige ordning.
Hvordan finansieres ordningen?
Den forhøjede dagpengesats skal primært finansieres af en arbejdsgivergodtgørelse. Staten dækker differencen mellem arbejdsgiverbidraget og det beløb, som den enkelte medarbejder har ret til efter den nye ordning.
Hvem kan gøre brug af den nye ordning?
Den nye jobdelingsordning gælder for alle virksomheder på det private arbejdsmarked, uanset om medarbejderne er dækket af en overenskomst eller ej.
Hvornår skal ordningen træde i kraft?
Folketinget forventer at vedtage lovgivningen om den nye jobdelingsordning torsdag den 10. september, således at virksomheder kan gøre brug af ordningen fra mandag den 14. september og frem til den 31. december 2020.
Arbejdsfordeling efter den nye trepartsaftale skal derfor igangsættes senest den 31. december 2020. Regeringen har lagt op til, at etablerede arbejdsfordelinger kan gælde helt ind i 2021, dog med en maksimal varighed på 4 måneder.
Læs hele den midlertidige trepartsaftale om en ny arbejdsfordelingsordning på det private arbejdsmarked her. Du kan læse det fremsatte lovforslag her.
Har du spørgsmål til den nye trepartsaftale om midlertidig lønkompensation eller er du i tvivl om den kan være relevant for din virksomhed, så kontakt vores ansættelsesretlige eksperter partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.