COVID-19: Nyt lovforslag giver arbejdsgivere udvidet adgang til at pålægge lønmodtagere en test for COVID-19

Beskæftigelsesministeren har den 12. november 2020 fremsat et lovforslag om vedtagelse af en midlertidig lov, der frem til den 1. juli 2021 skal give arbejdsgivere udvidet adgang til at pålægge lønmodtagere at lade sig teste for COVID-19 og efterfølgende oplyse arbejdsgiveren om testresultatet.
Nyhed
Ansættelsesret

Anmodning om at teste for COVID-19 er en helbredsoplysning

Udgangspunktet har hidtil været, at arbejdsgiver ikke må pålægge en ansat at blive testet for COVID-19, medmindre de relevante bestemmelser i helbredsoplysningsloven om indhentelse af helbredsoplysninger tillader det.

Ifølge bestemmelserne i helbredsoplysningsloven kan arbejdsgiveren anmode en ansat om at lade sig teste for COVID-19, hvis testresultatet vil have væsentlig betydning for den ansattes arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde, og hvis forholdene ved det pågældende arbejde taler særligt for det.

Betingelserne for at pålægge medarbejdere at lade sig teste er ifølge Arbejdstilsynets vurdering b.la. til stede ved arbejde i sundheds- eller ældresektoren, hvor personalet har tæt kontakt til særligt udsatte befolkningsgrupper.

Arbejdsgiveren har dog kun adgang til at indhente helbredsoplysninger om de ansatte, i det omfang de ansatte giver samtykke. Hvis medarbejderen har givet samtykke til at lade sig teste for COVID-19, vil reglerne i helbredsoplysningsloven ikke være til hinder for, at arbejdsgiveren efterfølgende pålægger den ansatte at udlevere testresultatet.

Begrænsning af smitte og driftsmæssige hensyn udgør saglige grunde

Med lovforslaget, der forventes vedtaget den 19. november 2020, udvider Folketinget arbejdsgiverens adgang til at pålægge ansatte at lade sig teste for COVID-19. Der bliver indført en tilsvarende pligt for den ansatte til at oplyse arbejdsgiveren om resultatet af testen. Lovforslaget indebærer b.la. at arbejdsgiveren kan stille krav om, at medarbejderne bliver testet for COVID-19 efter ophold i udlandet.

Arbejdsgiverens adgang til at pålægge sine medarbejdere at lade sig teste for COVID-19 vil dog fortsat ikke været ubegrænset, da arbejdsgiveren alene kan pålægge ansatte en test for COVID-19, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med COVID-19 eller i væsentlige driftsmæssige hensyn.

Hvis arbejdsgiveren ønsker at gøre brug af den udvidede adgang til at pålægge medarbejdere at lade sig teste for COVID-19 hurtigst muligt, skal arbejdsgiver skriftligt informere den ansatte om, at vedkommende vil blive pålagt at tage en COVID-19-test og begrunde beslutningen.

Test af medarbejdere skal så vidt muligt gennemføres i den ansattes arbejdstid. Hvis det ikke er muligt, skal den ansatte have kompensation for den tid, der bliver brugt på testen, ligesom den ansatte skal have dækket eventuelle rimelige udgifter, der er afholdt ved gennemførelsen af den pålagte test som fx transportudgifter og lignende.

Ansatte, der ikke efterkommer et lovligt pålæg om at lade sig teste for COVID-19 eller oplysning om resultatet, kan blive mødt med ansættelsesretlige sanktioner, forudsat den ansatte forinden er blevet skriftligt informeret af arbejdsgiveren om, at de ansættelsesretlige sanktioner kan være konsekvensen, hvis ikke pålægget bliver efterlevet. 

Loven skal også finde anvendelse på udstationerede arbejdstagere

For at understøtte at der kan gennemføres de nødvendige test, indeholder lovforslaget et krav om, at  udenlandske tjenesteydere, der er registreret i RUT-registret, skal give Arbejdstilsynet kontaktoplysninger på lønmodtagere, som virksomheden udstationerer til Danmark. Bestemmelsen har til formål at sikre, at der gennem tjenesteyderen kan blive givet tilbud eller blive stillet krav om test og lignende til de udstationerede arbejdstagere.

Har du spørgsmål relateret til arbejdsgiveres udvidede adgang til at pålægge deres ansatte at blive testet for COVID-19 eller andre ansættelsesretlige spørgsmål, så kontakt vores specialister i ansættelsesret partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.