COVID-19: Opstil retningslinjer for medarbejderes udenlandsrejser i sommerferien

Snart begynder sommerferien for mange danskere, men hvad kan du som arbejdsgiver kræve af dine medarbejdere i forbindelse med rejseaktivitet? Som arbejdsgiver kan du ikke råde over medarbejdernes fritid, men du kan som udgangspunkt nægte at modtage medarbejderes arbejdskraft i 14 dage, hvis rejsen er foretaget mod Udenrigsministeriets rejsevejledning og i strid med arbejdspladsens retningslinjer.
Nyhed
Ansættelsesret

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Den 29. maj 2020 besluttede regeringen at åbne for rejser til Tyskland, Island og Norge fra den 15. juni 2020. Udenrigsministeriet udsendte samme dag en ny rejsevejledning, hvor Udenrigsministeriet understreger, at de fortsat fraråder al ikke nødvendig rejseaktivitet til udlandet frem til den 31. august 2020, dog med undtagelse af de førnævnte lande.

Hvis personer rejser til Tyskland, Island eller Norge, opfordrer Udenrigsministeriet dog til at undgå  tætbefolkede områder, hvilket Udenrigsministeriet definerer som byområder med over 750.000 indbyggere.

Myndighederne opfordrer derudover personer, der rejser til udlandet for private gøremål uden for de tilladte områder, til at blive hjemme i karantæne i 14 dage for at undgå smittespredning.

Udenrigsministeriet opdaterer løbende rejsevejledningen, hvor du kan følge med i rejsevejledninger for de enkelte lande. Se Udenrigsministeriets rejsevejledninger her: Rejsevejledninger

Orientér dine medarbejdere om retningslinjerne

Som arbejdsgiver bør du orientere dine medarbejdere om, hvilke retningslinjer der gælder for private rejser til udlandet under COVID-19-pandemien i jeres virksomhed.

Arbejdsgivere bør opsætte klare retningslinjer for, hvordan medarbejdere skal forholde sig efter deres ferie, hvis de er rejst til udlandet på trods af Udenrigsministeriets vejledning og derfor skal i 14 dages hjemmekarantæne.

Klare aftaler forhindrer smittespredning

Arbejdsgivere og medarbejdere kan forud for medarbejderens ferie aftale, at medarbejderen enten afholder yderligere ferie, bruger afspadsering, arbejder hjemmefra eller bliver hjemme uden løn, hvis medarbejderen rejser til et land imod Udenrigsministeriets anbefalinger.

En anden løsning kan være, at du som arbejdsgiver stiller krav om, at medarbejderen fremviser en negativ coronatest, før at medarbejderen kan møde på arbejde igen efter ferien. Arbejdsgivere kan henvise medarbejdere til allerede inden afrejse at bestille tid til at få foretaget en coronatest efter sin rejse, så medarbejderen sikrer at modtage svar på testen, inden medarbejderen vender tilbage til arbejdspladsen.

Medarbejdere kan bestille tid til en test for coronavirus her: Coronaprøver

Hvis en medarbejder rejser mod anbefalingerne

Hvis medarbejdere rejser til udlandet mod Udenrigsministeriets rejsevejledning og i strid med arbejdsgiverens retningslinjer, og så efterfølgende enten møder på arbejde uden at sikre sig, at vedkommende ikke har coronavirus eller uden behørig grund vælger at gå i 14 dages selvisolation, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser.

Bliver en medarbejder smittet med coronavirus under en rejse til udlandet mod Udenrigsministeriets vejledning, kan det efter en konkret vurdering også få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen, da sygdommen kan blive karakteriseret som selvforskyldt sygdom og kan få en negativ påvirkning på virksomhedens drift. Du skal som arbejdsgiver således ikke betale for selvforskyldt sygdom.

Hvis du har behov for rådgivning i forbindelse med dine medarbejderes ferie og rejser til udlandet, hjælp til udarbejdelse af retningslinjer, eller du har spørgsmål til andre ansættelsesretlige forhold, så kontakt en af vores eksperter på området; partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen, advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen eller advokatfuldmægtig Nikolaj Sommers Gjettermann.