COVID-19: Virksomheder kan igen gøre brug af de generelle kompensationsordninger

Den 10. december 2021 trådte en række nye restriktioner i kraft som følge af COVID-19-udviklingen i Danmark. De nye restriktioner indebærer bl.a. nedlukning af nattelivet, herunder lukketid ved midnat for serveringssteder og begrænsninger af større stående koncerter og lignende. Virksomheder, der er berørt af restriktionerne, får nu en håndsrækning i form af genindførsel af de generelle kompensationsordninger.
Nyhed
Ansættelsesret

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har således indgået aftale om genåbning af de generelle kompensationsordninger, hvorefter virksomheder og kulturlivet kan søge om hjælp via kompensationsordningen for fast omkostninger, omsætningstab for selvstændige, kunststøtteordningen, arrangørordningen mv.

Genindførsel af tidligere ordninger

Kompensation til tvangslukkede virksomheder

  • Tvangslukkede virksomheder som nattelivet har adgang til fuld kompensation for faste omkostninger.
  • Selvstændigordningen bliver genindført, hvilket indebærer, at tvangslukkede virksomheder uden omsætning kan få 100 % kompensation for omsætningstabet.

Kompensation for faste omkostninger og faste omkostninger ’light’

  • Den tidligere kompensationsordning for faste omkostninger gjaldt fra den 1. oktober 2021 til den 31. december 2021. Kompensationsordningen bliver nu forlænget til den 28. februar 2022. I forlængelse heraf er kravet om omsætningsnedgangen sat ned fra 45 %til 30 %. Dette gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. december 2021. 
  • I tillæg til kompensationsordningen for faste omkostninger kan virksomheder søge kompensation for faste omkostninger på baggrund af omsætningsfald alene i december måned 2021. Dette skal imødekomme virksomheder mv., der særligt oplever en stor omsætningsnedgang i december måned pga. restriktionerne.
  • Fristen for hvornår en virksomhed skal være registreret i CVR-registeret ændres til den 7. december 2021.

Kompensation til selvstændige mv. herunder kunststøtteordningen

  • Kompensationsordningen til selvstændige mv. herunder kunststøtteordningen genindføres, hvor der gælder et krav om omsætnings- eller indkomstnedgang på 30 %. Selvstændige mv. kan blive kompenseret med 90 % af sin omsætnings- eller indkomstnedgang. Dette gælder også kunststøtteordningen. Kunststøtteordningen er rettet mod professionelle kunstnere med væsentlig tilknytning til den danske kunstscene inden for arkitektur, billedkunst, film, litteratur, kunsthåndværk og design, musik, scenekunst og kunstområder, der kan sidestilles med disse kunstområder.  
  • Med ”selvstændige mv.” menes:
    • a) en virksomhedsejer, uanset virksomhedsform, hvis virksomhed burde være registreret senest den 7. december 2021. Se nedenfor.
    • Personer, herunder freelancere, uden CVR-nr., der har haft indtægter som B-indkomst frem til den 7.december 2021, og som har fast arbejdssted i Danmark.
  • Selvstændige med ansatte kan søge kompensation op til 33.000 kr. om måneden. For andre selvstændige gælder der et loft på 30.000 kr. Selvstændige forpligter sig på ”tro og lov” til ikke at tage mere end 23.000 kr. ud af virksomheden om måneden i den periode, hvor kompensationssatsen modtages.
  • For freelancere og kunstnere er satsen på 23.000 kr. om måneden. For kombinatører er satsen på 20.000 kr. pr. måned.
  • Kompensationsordningen for selvstændige mv. herunder kunststøtteordningen kan søges med tilbagevirkende kraft fra den 1. december 2021 til og med den 28. februar 2021.
  • Fristen for hvornår den selvstændige skal være registreret i CVR-registeret ændres til den 7. december 2021. Dette gælder også for freelancere, kombinatører og kunstnere.

Arrangørordningen

  • Arrangørordningen genindføres for arrangementer, der var planlagt før den 7. december 2021 eller som er fast tilbagevendende arrangementer, og som er på mindst 350 personer, som er/bliver aflyst, udskudt eller ændret væsentligt.
  • Fristen for hvornår en virksomhed skal være registreret i CVR-registeret ændres til den 7. december 2021.

Forlængelse af låne- og garantiordninger

Låne- og garantiordninger bliver forlænget under hhv. EKF, Vækstfonden og Rejsegarantiordningen frem til den 28. februar 2022.

Nye ordninger

Mindre spillesteder

  • Der er etableret en ny ordning, der skal dække spillesteders aflysning, udskydelse eller ændring af mindre indendørs arrangementer med 51-349 stående tilskuere.
  • Ordningen gælder kun spillesteder mv., hvis primære formål er at afholde arrangementer som f.eks. koncerter eller standup-optræden.
  • Ordningen gælder ikke virksomheder, som har en anden primær drift og afholder et mindre arrangement, som f.eks. et diskotek, der holder en koncert eller en sportsklub, der afholder en fest. For at gøre brug af denne ordning skal arrangementet være annonceret før den 7. december 2021 ligesom den almindelige arrangørordning.

Pulje for kasserede letfordærvelige varer

  • Der er indgået aftale om en pulje målrettet virksomheder og leverandører, der pga. restriktionerne brænder inde med letfordærvelige varer i weekenden den 10. december til den 12. december 2021.
  • En virksomhed kan maksimalt modtage kompensation på 40.000 kr.

Læs hele aftalen om genåbning af de generelle kompensationsordninger her.

Hvis du har spørgsmål til genindførelsen af de generelle kompensationsordninger eller til de nye ordninger, så kontakt vores ansættelsesretlige specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen; advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Mina Faiz.