Drama i internationalt farvand

Kom med ind i maskinrummet på en udfordrende sag, der har alle elementer af drama: Kommercielle interesser over for danske fagforeninger, et projekt med offentlig bevågenhed, virkelig kompliceret jura og et forlig to timer, før vi skulle mødes i retten. Følg slagets gang og se, hvordan vi kom i mål med at lande en overenskomst for den første større entreprenør på Femern Bælt.
Nyhed
Ansættelsesret

Et af privilegierne ved at arbejde i Lund Elmer Sandager er, at vi har en lang række store, internationale klienter med udfordrende sager. Her rådgiver vi ofte om komplekse projekter, der stiller store krav til vores evner, indsigter og internationale erfaring. En af disse sager udspillede sig i 2020, da vi skulle forhandle en kollektiv overenskomst for Fehmarn Belt Contractors – den første større entreprenør til stede på Femern Bælt-projektet.

Dansk overenskomst på international byggeplads

I slutningen af 2019 blev vores arbejdsretsafdeling valgt som rådgiver for Fehmarn Belt Contractors i forbindelse med opstarten af arbejdet med opførelsen af tunnelen under Femern Bælt. Fehmarn Belt Contractors er et joint venture mellem de to hollandske selskaber Boskalis og Van Oord, der skal stå for udgravning af havbunden til sænketunnelen og opførelse af en arbejdshavn i Rødby. Opgaven var klar: Vi skulle indgå overenskomster med en række fagforeninger, så løn- og ansættelsesvilkår levede op til danske standarder. Samtidig skulle aftalen tilgodese Boskalis’ og Van Oords driftsmodel, som omfatter nogle særlige arbejdstidsmønstre. Modellen var forhandlet på plads med medarbejderne, som rejser til og fra projektet fra forskellige lande, men de danske fagforeninger var ikke enige i, at den var forenelig med den danske arbejdsmarkedsmodel.

Klart mål med mange forhindringer

De indledende møder mellem parterne forløb godt, og forhandlingerne skred planmæssigt fremad. Men så kom coronapandemien og forstyrrede den positive dialog. Samtidig var de faglige organisationer på grund af nogle kedelige sager med udenlandsk arbejdskraft og en særlig italiensk udfordring af det danske arbejdsmarked blevet mere skeptiske over for risikoen for, at udenlandske entreprenører udnyttede arbejdskraften på danske byggepladser.

Som en yderligere udfordring måtte vores team af advokater agere tolke til møderne, hvor der indgik en række fagtekniske termer fra det maritime område, ligesom samspillet mellem internationale sømandsregler og danske arbejdsretlige regler komplicerede sagen. Så møderne var ikke alene fagligt krævende, men også mentalt opslidende, for der var meget på spil.

Selvom sagen var sprængfarlig, lykkedes det os stort set at komme i mål med en samlet overenskomst. Til sidst var den eneste knast aftalen om arbejdstid. Men her gik forhandlingerne i hårdknude, og parterne endte med at indbringe uenigheden for Arbejdsretten.

Arbejdstilsynet godkender, men fagbevægelsen siger nej

Parterne fortsatte dog forhandlingerne, og til fagbevægelsens store overraskelse fik vi Arbejdstilsynets godkendelse af Boskalis’ og Van Oords særlige arbejdstidsaftaler. Sagen tiltrak sig stor opmærksomhed hos politikerne på Christiansborg, og fagbevægelsen fandt Arbejdstilsynets afgørelse uforenelig med de regler, de mener, skal gælde på det danske arbejdsmarked.

Aftale i hus to timer før retsmøde

Sagen kørte således videre, og efter intense forhandlinger mellem Boskalis, Van Oord og fagbevægelsen fandt vi en samlet løsning en sen søndag aften i september 2020 – dagen før vi skulle mødes i Arbejdsretten. Et par timer før mødet mandag skrev parterne under på overenskomsten, hvis indhold formentlig ikke er set før i Danmark. Resultatet sender et vigtigt signal om, at ordentlighed, transparens og et åbent samarbejde er essentielt i et byggeri af denne karakter.

Omfattende sag kræver mange specialister

Når vi løfter sager som denne, stiller det store krav til teamet omkring opgaven og involverer mange ressourcer fra andre afdelinger. Vores arbejdsretsspecialister er blandt landets bedste, og vores brede kompetencer, men smalle proces gør, at vi hurtigt kan inddrage andre fagområdespecialister, når der er brug for det. Også her trækker vi på vores store internationale erfaring fra lignende sager og indblik i aktuelle trends inden for de erhvervsjuridiske discipliner.

Balancen bag et godt resultat

Vi er stolte af at være kommet i mål med en kompliceret sag, der på mange måder handlede om at navigere mellem parternes interesser – at varetage vores kundes interesser og samtidig forstå de dynamikker og magtubalancer, der ligger i den danske model, og være bindeled mellem traditionelle danske fagforeninger og store internationale koncerner. Vi kan med stor tilfredshed konstatere, at sager som disse er med til at cementere og udbygge vores position som en af det internationale erhvervslivs foretrukne danske juridiske rådgivere.

Hvis du har spørgsmål til sagen eller andre spørgsmål til arbejds- og ansættelsesret, så er du altid velkommen til at kontakte mig eller mine kollegaer advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.

Denne artikel blev oprindeligt bragt i magasinet Ind§igt #24 i juni 2021.