Er en databeskyttelsesrådgiver særligt beskyttet mod opsigelse?
Forordningen giver dermed en selvstændig beskyttelse af DPO’ere ansættelsesforhold, selv om det i dansk ret må antages, at fx funktionærlovens regler om usaglig afskedigelse vil yde beskyttelse i samme tilfælde. Reglen sigter formentlig mod at sikre DPO’en den nødvendige sikkerhed og selvstændighed ved varetagelse af DPO-opgaven.
Sagen i Tyskland
EU-domstolen har i en afgørelse fra juni måned i år (sagen C-534/20, Leistritz, af 22. juni 2022) taget stilling til spørgsmålet om beskyttelsen af en tysk DPO, der blev opsagt af sin arbejdsgiver. I tysk ret fremgår det, at en DPO kun kan blive opsagt uden varsel i ekstraordinære tilfælde og med en ”vægtig grund”.
Tvisten var mellem en privat arbejdsplads og en medarbejder, som fungerede som DPO. Opsigelsen skete med baggrund i omstrukturering i den afdeling, som medarbejderen var tilknyttet. Medarbejderen gjorde dog gældende, at som DPO nød vedkommende efter tysk lovgivning en særlig beskyttelse.
De tyske regler går videre end databeskyttelsesforordningens ramme. EU-domstolen skulle derfor tage stilling til, om Tyskland måtte indføre regler for afskedigelse, der var strammere end forordningens regler.
Da forordningen som udgangspunkt udgør totalharmonisering, skal EU-landene som udgangspunkt implementere reglerne i national ret i overensstemmelse med forordningens regler.
Hvis det fremgår af forordningen, kan det enkelte land vedtage særskilte regler, der dog ikke må være i strid med EU-retten eller bringer formålet med forordningens i fare.
EU-domstolen fastslog, at hensigten med forordningens beskyttelse af DPO’en ikke er at forfølge et ansættelsesretligt formål, men kun relaterer sig til det databeskyttelsesmæssige. Dermed var de tyske regler i overensstemmelse med forordningen, idet de forfulgte det databeskyttelsesmæssige formål.
Hvordan er reglerne i Danmark?
Danmark har ikke særlige regler om beskyttelsen af DPO’er, som de har i Tyskland. DPO’er i Danmark er derfor beskyttet af arbejdsmarkedets almindelige regler om fx usaglig opsigelse i det omfang disse finder anvendelse på DPO’ens ansættelsesforhold.
Det kan ikke afvises, at der også i Danmark vil blive indført særlige regler, der vil sidestille beskyttelsen af DPO’en med den beskyttelse, som vi fx finder i arbejdsmiljølovens bestemmelser om beskyttelsen af medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter.
Har du spørgsmål til beskyttelsen af databeskyttelsesrådgivere eller andre spørgsmål der relaterer sig til emnet, er du velkommen til at kontakte vores ansættelsesretlige specialister advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokat David Bar-Shalom.