Jobklausuler ugyldige pr. 1. januar 2021

Da lov om ansættelsesklausuler trådte i kraft den 1. januar 2016, blev det som udgangspunkt forbudt at indgå nye jobklausuler. Jobklausuler, der var indgået før den 1. januar 2016 kunne imidlertid opretholdes i en 5-årig periode. Overgangsperioden er den 1. januar 2021 udløbet, og allerede indgåede jobklausuler er derfor nu ugyldige.
Nyhed
Ansættelsesret

Hvad er en jobklausul?

En jobklausul er en aftale mellem en arbejdsgiver og en eller flere virksomheder om, at virksomhederne ikke må ansætte hinandens medarbejdere.

En jobklausul kan også indgås mellem en arbejdsgiver og en eller flere medarbejdere for at medvirke til at hindre, at medarbejdere, der fratræder, ikke medvirker til at rekruttere andre kolleger ved et eventuelt jobskifte.

Når hele afdelinger eller en væsentlig del af en afdeling i en virksomhed skifter fra en arbejdsplads til en anden – som oftest konkurrerende – virksomhed, har det i praksis vist sig nærmest umuligt at sanktionere dette. Det kan ansættelsesklausuler i et vist omfang modvirke, men siden reglerne i 2016 blev skærpet, anvender færre virksomheder begrænsende klausuler i aftalerne med medarbejderne.

Da det pr. 1. januar 2016 blev ulovligt at indgå nye jobklausuler, har det ikke siden 2016 med få undtagelser været muligt at forebygge jobskifte og fastholde medarbejdere med jobklausuler. Som følge af udløbet af den 5-årige overgangsperiode er alle sådanne jobklausuler blevet ugyldige pr. 1. januar 2021.

Hvis en jobklausul efter den 1. januar fortsat er i en aftale med en medarbejder eller en anden virksomhed, vil det ikke længere være muligt at håndhæve denne.

Det kan være i strid med ansættelsesbevisloven ikke at sikre, at der er klarhed om, at jobklausulen ikke længere er gældende. Bestemmelser, fx ulovlige vilkår i en kontrakt, kan berettige den ansatte til godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis.

Undtagelsen til forbuddet mod jobklausuler

Der findes dog en enkelt undtagelse til forbuddet mod at indgå jobklausuler efter 1. januar 2016. Ifølge lov om ansættelsesklausuler er det nemlig fortsat lovligt at indgå jobklausuler, hvis det sker i forbindelse med virksomhedsoverdragelser.

Denne mulighed gælder fortsat efter 1. januar 2021, dog er det vigtigt at være opmærksom på, at der er tidsmæssige begrænsninger på, hvor længe en sådan klausul kan være gyldig.

Forbuddet mod at indgå jobklausuler berører ikke reglerne om konkurrence- og kundeklausuler.

Lund Elmer Sandagers kommentar

Årsagerne til at indgå aftaler med medarbejdere om at begrænse mulighederne for, at medarbejderen kan få anden ansættelse kan være mange. Det kan være båret af hensyn til at undgå konkurrence i en periode, eller at beskytte en kundekreds.

Da det er forbundet med en række omkostninger at aftale konkurrence- og kundeklausuler med medarbejderne, og da det ofte kan være vanskeligt at tiltrække de bedste medarbejdere, hvis arbejdsgiveren vil pålægge en klausul, vælger flere og flere virksomheder at søge alternativer til at beskytte virksomhedens interesser i fald en medarbejder forlader virksomheden.

Disse alternativer sigter på beskyttelse af virksomhedens interesser i bred forstand, både mens ansættelsen består og efter ansættelsesforholdet ophør.

Det beror på den enkelte virksomheds forhold, hvad der passer bedst, og vi oplever i praksis, at de virksomheder, som står bedst, er de, der har brugt tiden på at tænke nogle tanker og iværksætte tiltag, som beskytter virksomhedens interesser på en måde, som ikke går på kompromis med medarbejdernes adgang til at udføre deres arbejde på en så fri måde som muligt.

Hvis du har spørgsmål til anvendelsen af klausuler i ansættelsesforhold, herunder behov for rådgivning i en sag eller sparring i din virksomhed, så kontakt Lund Elmer Sandagers specialister i ansættelsesret; partner, advokat og Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.

Michael Møller Nielsen kommenterer ansættelsesklausulloven samt en række andre ansættelsesretlige love i Karnov.