Lovændringen om øremærket forældreorlov er nu vedtaget

Folketinget har den 3. marts 2022 vedtaget en ændringslov om øremærket orlov, som vil gælde fra den 2. august 2022. Den nye orlovsmodel skal fremme ligestilling mellem forældre, soloforældre og LGBT+ familier.
Nyhed
Ansættelsesret

Med den nye orlovsmodel får begge forældre ret til  24 ugers orlov hver efter barnets fødsel med ret til barselspenge. Moren vil fortsat have ret til at afholde 4 ugers orlov før fødslen. 

Det mest i øjenfaldende ved den nye model er, at 11 ud af de 24 uger er særligt øremærket til den forælder, som de er tildelt til. Øremærkningen betyder, at denne del af orloven vil gå tabt, hvis den ikke bliver afholdt. 

De resterende 13 uger vil ikke være øremærket og kan derfor som udgangspunkt overdrages til den anden forælder.

Lovændringen om øremærket orlov retter sig mod lønmodtagere og gælder derfor ikke for selvstændige, studerende og ledige m.v.

De nye regler finder anvendelse for forældre til børn, der er født eller modtaget den 2. august 2022 eller senere.

Soloforældre og LGBT+familier 

Lovændringen medfører også, at solofædre og solomødre kan afholde op til 46 ugers orlov efter fødslen. Der gives samtidig med mulighed for at overdrage en del af orloven til nærtstående familiemedlemmer. 

For LGBT+ familier gælder, at barnets retlige forældre kan overdrage orlov, som ikke er øremærket, til sociale forældre. Sociale forældre dækker over de personer, som er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet. 

Reglerne om soloforældre og LGBT+ familiers mulighed for at overdrage en del af orloven, vil først gælde fra 1. januar 2024. 

Hvis du har spørgsmål til de nye regler, så kontakt vores ansættelsesretlige specialister partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat David Bar-Shalom eller advokat Julie Flindt Rasmussen