Nyt lovforslag skal styrke forholdene for international rekruttering

Den 9. februar 2023 fremsatte udlændinge- og integrationsministeren et lovforslag om ændring af udlændingeloven. Lovforslaget skal realisere den politiske aftale, som den tidligere regering indgik i juni 2022 med en række af Folketingets partier. Aftalen har fokus på at styrke forholdene for international rekruttering i Danmark.
Nyhed
Ansættelsesret

Den politiske aftale om at styrke international rekruttering bortfaldt, da der blev udskrevet folketingsvalg i oktober 2022. Den nuværende regering har med det fremsatte lovforslag valgt at gøre den indgåede aftale permanent.

BAGGRUND

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at tiltagene skal ses i lyset af den aktuelle situation, hvor der er mangel på arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Det skal med lovforslaget være nemmere for danske virksomheder at rekruttere internationale kandidater.

KONKRETE ÆNDRINGER

Lovforslaget indeholder fem konkrete tiltag:

  • Indførsel af en ny supplerende beløbsordning
    Under den nuværende beløbsordning skal en lønmodtager modtage en årlig løn på mindst 465.000 kr. (2023-niveau). Det er foreslået, at den eksisterende ordning bliver suppleret af en ny beløbsordning, hvor beløbsgrænsen er sat ned til en årlig løn på mindst 375.000 kr.

    Det vil være en betingelse for anvende den nye ordning, at ledigheden på ansøgningstidspunktet ikke overstiger et niveau, der fastsættes af Udlændinge- og Integrationsministeriet, og at stillingen har været opslået på Jobnet og EURES-portalen i min. to uger.
     
  • Udvidelse af fast track-ordningen
    For at kunne opnå certificering under fast track-ordningen er det i dag en betingelse, at virksomheden har mindst 20 fuldtidsansatte, hvilket bliver nedsat til 10 fuldtidsansatte i det nye lovforslag, så flere virksomheder kan få adgang til fast track-ordningen. Det vil bl.a. give mindre og forholdsvist nystartede virksomheder bedre mulighed for at benytte fast track-ordningen.
     
  • Automatisk jobsøgningsophold til visse udenlandske studerende
    Udlændinge med en studieopholdstilladelse i Danmark har i dag ret til 6 måneders jobsøgningsophold efter endt studie med henblik på at søge beskæftigelse i Danmark. Der kan efter ansøgning gives opholdstilladelse til en udlænding, der har afsluttet en dansk bachelor-, professionsbachelor-, kandidat- eller ph.d.-uddannelse senest 1 år før ansøgningens indgivelse (etableringskort).

    Med lovforslaget skal udlændinge, der har afsluttet en dansk bachelor-, professionsbachelor-, kandidat- eller ph.d.-uddannelse have ret til et automatisk jobsøgningsophold på tre år. Der skal være adgang til at arbejde under hele jobsøgningsopholdet.
     
  • Udvidelse af positivlisten for personer med en videregående uddannelse
    Positivlisten for personer med en videregående uddannelse skal udvides med flere stillingsbetegnelser og gøres mere forudsigelig. Det er derfor foreslået, at fagligt afgrænsede a-kasser og de regionale arbejdsmarkedsråd som et supplement til den gældende positivliste skal kunne indføre supplerende stillingsbetegnelser til positivlisten. Det er samtidig foreslået, at stillingerne fremover skal kunne udgå af listen efter to år som det tidligste, da positivlisten herved bliver mere forudsigelig, og virksomhederne får bedre tid til rekruttering.
     
  • Udvidelse af Startup Denmark-ordningen
    Efter de nuværende regler kan en udlænding, der har hensigt om at drive selvstændig erhvervsvirksomhed, og hvis forretningsplan er positivt vurderet af et ekspertpanel nedsat af erhvervsministeriet, efter ansøgning opnå en opholdstilladelse efter Startup Denmark-ordningen. Der er fastsat en kvote, så maksimalt 75 ansøgere årligt kan få tildelt opholdstilladelse.

    Det er med lovforslaget foreslået at udvide ordningen, så en udenlandsk virksomhedsejer, der ønsker at åbne en filial i Danmark af en eksisterende virksomhed, kan søge om opholdstilladelse efter ordningen. Herudover er det med lovforslaget blevet præciseret, at en udlænding, der allerede har stiftet en succesfuld virksomhed i Danmark, kan søge om opholdstilladelse gennem ordningen.


Det er foreslået, at lovforslaget skal træde i kraft den 1. april 2023.

Lovforslaget blev behandlet første gang i Folketingssalen den 21. februar 2023 og er henvist til udvalgsbehandling.

Læs lovforslaget her.


LUND ELMER SANDAGERS KOMMENTAR

Reglerne i udlændingeloven kan for mange virke indviklede og komplekse. De foreslåede lovændringer vil dog gøre det nemmere for danske virksomheder at rekruttere de rette internationale kandidater.

I lyset af manglen på arbejdskraft i Danmark ser vi derfor frem til, at reglerne bliver optimeret med de nye tiltag, så flere danske virksomheder og udenlandske arbejdstagere kan få glæde af at anvende ordningerne. 

Hvis du ønsker konkret rådgivning til, hvordan du og din virksomhed kan rekruttere internationale kandidater, eller hvis du har spørgsmål til emnet, så kontakt én af vores ansættelsesretlige specialister; partner Michael Møller Nielsen, advokatfuldmægtig Anna Lindencrone Lundin eller advokatfuldmægtig Mina Faiz.