COVID-19: Udenlandsk arbejdskraft - skærpet coronakontrol

Arbejdstilsynet skærper indsatsen rettet mod forholdsregler på arbejdspladsen mod COVID-19 i brancher med udenlandsk arbejdskraft.
Nyhed
Ansættelsesret

Arbejdstilsynet igangsatte de nye skærpede tilsyn for at forebygge coronasmitte den 28. oktober 2020 og har engageret 50 ekstra tilsynsførende til at varetage opgaven.

Arbejdstilsynet vil sætte målrettet ind på landets byggepladser, landbrug, skovbrug, restauranter og slagterier for at forhindre coronasmitte fra vandrende arbejdskraft, der udfører arbejde i Danmark.

Det nye skærpede tilsyn kommer i kølvandet på regeringens beslutning om at indføre krav om negativ coronatest ved grænsen, som du kan læse mere om i vores tidligere nyhedsbrev.

Arbejdstilsynet kan udstede strakspåbud

De 50 ekstra tilsynsførende skal føre målrettet tilsyn med, at arbejdsgiveren har truffet effektive foranstaltninger til at forebygge smittespredningen.

Hvis Arbejdstilsynet konstaterer et arbejdsmiljøproblem, kan de udstede et strakspåbud, som betyder, at de forhold påbuddet retter sig mod skal rettes med det samme. Arbejdstilsynet kan forbyde at yderligere arbejde bliver udført, ind til påbuddet er efterlevet.

Arbejdstilsynet har specielt fokus på smitterisiko herunder fysisk afstand mellem arbejderne, hvor hyppigt der vaskes hænder og adgang til håndsprit. På restauranter og slagterier vil der også være fokus på korrekt brug af mundbind, lokalernes indretning, rengøring af fælles kontaktflader og udluftning.

Derudover vil de tilsynsførende også vejlede om de nye anbefalinger rettet mod boligforhold og samkørsel.

Virksomheder i de relevante brancher modtager brev om tilsynene

Arbejdstilsynets direktør vil sende et brev med besked om tilsynene til alle virksomheder i de relevante brancher.

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at de tilsynsførende på deres målrettede tilsyn ikke vil gennemgå andre væsentlige arbejdsmiljøproblemer, som ikke relaterer sig til smitterisiko.

Får du besøg af Arbejdstilsynet, eller er du som arbejdsgiver i tvivl om dine rettigheder og forpligtelser efter arbejdsmiljøloven, er du velkommen til at kontakte partner, advokat Michael Møller Nielsen.