Ny lov ændrer ferievarslingsreglerne i lønkompensationsperioden

Folketinget har den 25. juni 2020 vedtaget en ny lov om varsling af ferie i den forlængede lønkompensationsperiode, der strækker sig over industriferien. Det betyder blandt andet, at ferie kan varsles med én dag, hvis en række betingelser er opfyldt.
Nyhed
Ansættelsesret

Ændring af varslingsreglerne

Ændringen sker som en konsekvens af, at regeringen og arbejdsmarkedets parter den 5. juni blev enige om, at trepartsaftalen om midlertidig lønkompensation skulle forlænges og udfases, således at ordningen ophører den 29. august 2020.

Lovændringen medfører, at de nugældende regler i ferieloven, hvor hovedferien på de 15 dage som hovedregel skal varsles til afholdelse med minimum tre måneder før hovedferiens begyndelse, bliver suspenderet i den periode, hvor arbejdsgiveren er omfattet af lønkompensationsordningen. Varslingsreglerne for øvrige feriedage, som arbejdsgivere skal varsle senest én måned, før ferien begynder, bliver ligeledes suspenderet.

Den forlængede lønkompensationsordning strækker sig over ”industriferien”. Derfor er det et krav i lønkompensationsaftalen, at medarbejdere bidrager med mindst 3 ugers ferie i den forlængede periode.

Efter de nugældende regler ville det betyde, at en arbejdsgiver ikke kunne nå at varsle hovedferien til afholdelse i den forlængede periode, da hovedferien skal varsles med 3 måneder. Formålet med lovforslaget er derfor at give arbejdsgivere mulighed for at varsle ferie, så den kan afholdes inden for den periode, hvor arbejdsgiveren søger om lønkompensation for lønmodtageren i perioden fra den 9. juli 2020 til og med 29. august 2020.

Se vores tidligere nyhedsbrev om udfasningen her: Aftale om udfasning af trepartsaftalen om lønkompensation

Betingelserne for at varsle ferie med forkortet varsel

Arbejdsgivere kan alene varsle ferie med forkortet varsel, hvis de to følgende betingelser er opfyldt i det konkrete tilfælde:

  1. Medarbejderen har optjent ret til betalt ferie efter ferieloven eller tilsvarende bestemmelser i en kollektiv aftale eller overenskomst.
  2. Arbejdsgiveren varsler alene ferie for medarbejdere, som arbejdsgiveren har søgt lønkompensation for.

Hvis ovenstående betingelser er opfyldt, kan arbejdsgiveren anvende de to konkrete ændringer af ferielovens bestemmelser om varsling af ferie:

  • Arbejdsgivers varsling af ferie kan ske med forkortet varsel – én dags varsel
  • Arbejdsgivere kan ændre tidligere fastsat ferie, som ikke ligger i den forlængede lønkompensationsperiode

Begrænsninger for forkortet varsling af ferie

Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på en række forhold, hvis du benytter de nye varslingsregler. For det første kan du ikke ændre ferie, som allerede er påbegyndt, og for det andet skal du betale erstatning for medarbejderens eventuelle økonomiske tab som følge af ferieændringen.

Derudover gælder det fortsat, at du skal fastsætte ferien så tidligt som muligt efter forhandling med medarbejderen, og så vidt muligt imødekomme medarbejdernes ønsker under hensyntagen til virksomhedens drift.   

I loven er medtaget en bestemmelse, som fastlægger, at loven skal gælde uanset individuelle aftaler, kollektive aftaler eller overenskomster samt anden lovgivning som fx ferieloven. Lovens bestemmelser er ufravigelige.

Hvis du har behov for rådgivning i forbindelse med varsling af medarbejderes ferie, eller du har spørgsmål til andre ansættelsesretlige forhold, så kontakt en af vores eksperter på området; partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen, advokat Nikolaj Sommers Gjettermann, eller advokatfuldmægtig Marta Valgreen Knudsen.