Trepartsaftale giver virksomheder og forældre mulighed for tidlig refusion ved sygdom med Covid-19
De to midlertidige ordninger skal være med til at sikre økonomisk sikkerhed for virksomheder og børnefamilier, i en tid hvor et stigende antal medarbejdere og børn bliver smittet med Covid-19.
Det stigende smittetal har medført et øget pres på virksomheder, som oplever flere sygemeldinger som følge af Covid-19.
Derudover skal ordningerne sikre, at både virksomheder, lønmodtagere og selvstændige støtter op om sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Trepartsaftalen bidrager således både til at sikre de ansattes rettigheder, hjælpe virksomhederne økonomisk samt beskytte sundhedsvæsenet.
Midlertidig udvidet ret til arbejdsgiverrefusion
Den midlertidige suspendering af arbejdsgiverperioden giver arbejdsgivere ret til allerede at få refusion af sygedagpenge fra ansattes første sygedag, når medarbejderen er dokumenteret smittet med Covid-19. Ordningen åbner også for, at arbejdsgivere får ret til refusion af sygedagpenge fra første fraværsdag i tilfælde, hvor medarbejdere skal gå i selvisolation, fordi de er vurderet som ”nær kontakt” til en smittet.
Sygedagpenge til selvstændige
Selvstændigt erhvervsdrivende, som befinder sig i samme situation, hvor de enten er smittet eller påbudt isolation, har mulighed for at få sygedagpenge af kommunen fra første fraværsdag. Ordningen kommer imidlertid ikke til at gælde for medarbejdere, som har mulighed for at arbejde hjemmefra.
Barselspenge til forældre til hjemsendte børn
Forældre til børn, der er dokumenteret smittet med Covid-19 eller som bliver hjemsendt pga. Covid-19 i skolen eller på institutionen m.v. kan efter ordningen få barselsdagpenge.
Det er alene lønmodtagere i ansættelse og selvstændige, som er omfattet af ordningen, og som har børn til og med 13 år. For at benytte ordningen er det et krav, at de omfattede forældre opfylder barselslovens betingelser for ret til dagpenge, herunder beskæftigelseskravet.
Barselsdagpengene, som udbetales i medfør af ordningen, bliver udbetalt direkte til forældrene – og ikke som refusion til arbejdsgiveren.
Hvornår gælder de midlertidige ordninger?
Begge ordninger minder om de aftaler, som udløb den 1. juli 2021. De nye, midlertidige ordninger gælder i perioden fra den 23. november 2021 til og med den 28. februar 2022.
Begge ordninger kræver imidlertid en lovændring, og regeringen vil forsøge at få Folketingets opbakning til en hastbehandling, så ordningerne kan få effekt i samfundet hurtigst muligt.
Læs hele trepartsaftalen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside her.
Hvis du har spørgsmål til den nye trepartsaftale eller andre spørgsmål til Covid-19 på arbejdspladsen, så kontakt vores ansættelsesretlige specialiser partner, advokat Michael Møller Nielsen, advokat Julie Flindt Rasmussen eller advokatfuldmægtig Anna Lindencrone Lundin.